ΑΘΗΝΑ
22:38
|
20.09.2024
Είχε προηγηθεί η καταδίκη της αγγλο-ελβετικής πολυεθνικής τον περασμένο Ιούνιο από το Γραφείο Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βρετανικό δικαστήριο απαίτησε σήμερα από την εταιρία μεταφορών Glencore να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 280 εκατομμυρίων στερλινών σε πέντε αφρικανικές χώρες επειδή αύξησε τα κέρδη της με δωροδοκίες και διαφθορά ντόπιων αξιωματούχων.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη της αγγλο-ελβετικής πολυεθνικής τον περασμένο Ιούνιο από το Γραφείο Αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραδοχή εκπροσώπου της πολυεθνικής για επτά κατηγορίες δωροδοκίες συνολικής αξίας 29 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε πετρελαιοπηγές του Καμερούν, της Γουινέας Ισημερινού, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Νιγηρίας και του Νοτίου Σουδάν.

Το βρετανικό «Γραφείο Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης» έδειξε πώς η Glencore κατέβαλε περισσότερα από 28 εκατ. δολάρια σε δωροδοκίες στις πέντε αφρικανικές χώρες μεταξύ 2011 ως 2016.

The SFO’s Sara Chouraqui, Victoria Jacobson, Lisa Osofsky and Liz Collery outside Southwark crown court.

Όπως αποκαλύφθηκε, στελέχη  της Glencore παρέδιδαν στο χέρι μεγάλες ποσότητες μετρητών σε κυβερνητικούς αξιωματούχους πετρελαϊκών εταιριών και υπουργείων επιδιώκοντας να επωφεληθούν.

Οι αποκαλύψεις για τις συναλλαγές της Glencore στην Αφρική έρχονται περίπου έξι μήνες αφότου η εταιρεία δήλωσε ένοχη για σχετικές υποθέσεις στις ΗΠΑ.Οι πρακτικές χρησιμοποιούνταν από στελέχη της εταιρίας εδώ και δεκαετίες με πρώτο «διδάξαντα» τον ιδρυτή της Glencore, Μαρκ Ριτς που  δημιούργησε την εικόνα εμπόρων που διασχίζουν τον κόσμο για να δωροδοκούν τοπικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα επικερδείς συμβάσεις για τους ίδιους και ανάθεμα για τους λαούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα