ΑΘΗΝΑ
08:51
|
28.04.2024
Μια ομάδα πολιτών στη Βολιβία προειδοποίησε να πραγματοποιήσει εθνική απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει απογραφή το επόμενο έτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα πολιτών στη Βολιβία προειδοποίησε να πραγματοποιήσει εθνική απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει απογραφή το επόμενο έτος, μια πιθανή κλιμάκωση των διαδηλώσεων που έχουν ήδη φέρει σχεδόν αδιέξοδο το αγροτικό κέντρο της Σάντα Κρουζ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλωτές έστησαν αποκλεισμούς δρόμων στην πόλη Σάντα Κρουζ, την πλουσιότερη πόλη της χώρας, ενώ σε άλλη περιφερειακή πόλη αυτή την εβδομάδα ξέσπασαν συγκρούσεις στο δρόμο, με πυροτεχνήματα και την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα.

Η ένταση εντοπίζεται στο χρονοδιάγραμμα μιας απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, η οποία σύμφωνα με περιφερειακές και αντιπολιτευόμενες ομάδες θα είχε ως αποτέλεσμα να τους παραχωρηθούν περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο και περισσότεροι κρατικοί πόροι. Λένε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να το κάνει και απαιτούν να πραγματοποιηθεί το 2023.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν στην πεδινή περιοχή της Σάντα Κρουζ, το προπύργιο της οικονομίας της Βολιβίας και την κύρια κτηνοτροφική και γεωργική της περιοχή, γνωστή για την παραγωγή σόγιας, ηλίανθων, ζαχαροκάλαμου, καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού.

Την Πέμπτη, μια ομάδα αστικών επιτροπών από πόλεις σε όλη τη χώρα απείλησε με εθνική απεργία από τις 7 Νοεμβρίου, εκτός εάν η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Λουίς Άρτσε υποσχεθεί να κάνει την απογραφή το 2023 και να τερματίσει αυτό που αποκάλεσε «πολιορκία» της Σάντα Κρουζ.

«Εάν δεν υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα, το κίνημα των πολιτών θα ξεκινήσει εθνική απεργία τη Δευτέρα», δήλωσε η Ροξάνα Γκρατς, μέλος του λεγόμενου Κινήματος Πολιτών της Βολιβίας.

Η κυβέρνηση του Άρτσε είπε ότι η ημερομηνία για την απογραφή -η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε το 2012- θα καθοριστεί από μια εθνική τεχνική επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικούς από διεθνείς οργανισμούς. Κατηγόρησε τους διαδηλωτές για βία και άρνηση να συμμετάσχουν σε διάλογο.

«Σήμερα η Βολιβία απειλείται για άλλη μια φορά από εκείνους που, ανίκανοι να συνεισφέρουν στη δημοκρατία, στοιχηματίζουν στην αντιπαράθεση και τη βία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατική συνύπαρξη μεταξύ των Βολιβιανών», δήλωσε ο Άρτσε αυτή την εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις στη Σάντα Κρουζ άφησαν ένα άτομο νεκρό, αποκλεισμένους αυτοκινητόδρομους, άδειους δρόμους και αγορές και επιχειρήσεις κλειστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα