ΑΘΗΝΑ
10:58
|
28.04.2024

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, διαψεύδει ότι έπεσε θύμα απαγωγής ο αληθινός ήρωας της ταινίας για τη γενοκτονία του 1994 “Hotel Rwanda”και υποστηρίζει ότι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, διαψεύδει ότι έπεσε θύμα απαγωγής ο αληθινός ήρωας της ταινίας για τη γενοκτονία του 1994 “Hotel Rwanda”και υποστηρίζει ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα επέστρεψε οικειοθελώς στην πατρίδα του προτού συλληφθεί κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Η οικογένεια του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα εμμένει ότι ο πολιτικός εξόριστος και επικριτής της κυβέρνησης Καγκάμε έπεσε θύμα απαγωγής στο Ντουμπάι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Ρουάντα, όπου οι αρχές τον παρουσίασαν με χειροπέδες και με μάσκα για τον κορονοϊό σε συνέντευξη Τύπου. Ο 66χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για στήριξη ενόπλων ανταρτών στη Ρουάντα.  «Ο Ρουσεσαμπαγκίνα είναι ύποπτος ότι είναι ο ιδρυτής, ηγέτης, χορηγός και μέλος βίαιων, ένοπλων, εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων… που λειτουργούν από διάφορα μέρη στην περιοχή και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ερευνών της αφρικανικής χώρας.

Πώς εξήγησε ο Πολ Καγκάμε την επιστροφή του Ρουσεσαμπαγκίνα;

Με παρέμβασή του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, δήλωσε: “Ας διαγράψουμε τη λέξη ‘απαγωγή’ διότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Θα το επιβεβαιώσει εξάλλου και ο ίδιος ο Ρουσεσαμπαγκίνα. Δεν διαπράχθηκε καμία απαγωγή, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε όλη τη διαδικασία της άφιξής του εδώ”.

Ο Καγκάμε δεν αναφέρθηκε στους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον συλληφθέντα στην επιστροφή του στη Ρουάντα. Δήλωσε μόνο: “Ήρθε για αυτό που πίστευε ότι ήθελε να κάνει και βρέθηκε τελικά εδώ”. Ωστόσο, η ανιψιά και υιοθετημένη κόρη του Ρουσεσαμπαγκίνα, Καρίνε Κανίμπα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο πατέρας της βρισκόταν στο Ντουμπάι για κάποιες συναντήσεις και ξαφνικά βρέθηκε με χειροπέδες στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της  Ρουάντας.

“Δεν γνωρίζω πώς βρέθηκε ξαφνικά στη Ρουάντα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επέστρεψε με τη θέλησή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι στην πατρίδα του τον θέλουν νεκρό”, είπε χαρακτηριστικά η Κανίμπα.

Το 2010, ο Ρουσεσαμπαγκίνα μίλησε ενάντια στη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Ινγκαμπίρε και πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε μια πολιτική εκστρατεία κατά της κυβέρνησης της χώρας, την οποία χαρακτήρισε δικτατορία.

Η ιστορία του “Hotel Rwanda”

Στην ταινία του 2004 “Hotel Rwanda” παρουσιάζεται η ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ενός μεσοαστού της φυλής των Χούτου που ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από την φυλή των Τούτσι.

Σύμφωνα με την ταινία ο Ρουσεσαμπαγκίνα ως διευθυντής του ξενοδοχείου ‘Mille Collines’ στο Κιγκάλι χρησιμοποιείσαι τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να δωροδοκήσει και να πείσει στρατιωτικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν και να φυγαδεύσουν έως και 1.200 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα.

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του.

Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα