ΑΘΗΝΑ
15:28
|
30.04.2024
Η Σεούλ επιμένει ότι η πολιτική της ενάντια στην παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη και τα πυρομαχικά προορίζονται για χρήση από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αγοράσει 100.000 βλήματα πυροβολικού κατασκευής Νότιας Κορέας για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, αν και η Νότια Κορέα έχει επιμείνει ότι η πολιτική της ενάντια στην παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη και αναμένει ο τελικός χρήστης των πυρομαχικών να είναι αμερικανικές δυνάμεις.

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πλησιάζουν σε συμφωνία για την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών που θα παραδοθούν στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters  ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να στείλει τις οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε αναφορές για τη συμφωνία, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η θέση της χώρας για τη μη παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη και ότι οι εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις για την πώληση των βλημάτων πυροβολικού διεξάγονταν «υπό την προϋπόθεση ότι η Οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός χρήστης».

«Προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη αποθεμάτων πυρομαχικών 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αμερικανικών και κορεατικών εταιρειών για εξαγωγή πυρομαχικών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λι Γιονγκ-σουπ και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν «συμφώνησαν «κατ’ αρχήν» να προχωρήσουν στη συμφωνία» κατά τη διάρκεια συνομιλιών στις αρχές του μήνα «με την προϋπόθεση ότι τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ».

Σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, για οικονομικούς λόγους και λόγω της επιρροής που μπορεί να ασκήσει η Μόσχα στη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ αρνήθηκε τον περασμένο μήνα ότι η Σεούλ είχε παράσχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, απαντώντας σε δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Προσφέραμε ανθρωπιστική και ειρηνική βοήθεια στην Ουκρανία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη διεθνή κοινότητα, αλλά ποτέ δεν θανατηφόρα όπλα ή κάτι τέτοιο», είπε ο Γιουν στους δημοσιογράφους. «Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα κυριαρχίας μας και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να διατηρήσουμε ειρηνικές και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η Σεούλ παρείχε  αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και άλλες μη θανατηφόρες στρατιωτικές  καθώς και ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, αλλά απέρριψε τα αιτήματα του Κιέβου για όπλα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια των στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα