Σούπα, πουρέ, τούρτες και άλλα φαγητά έχουν δεχθεί σημαντικά έργα Τέχνης σε μουσεία, πινακοθήκες και γκαλερί του κόσμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας μιας ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα και κατά της διαιώνισης της ενεργειακής εξάρτησης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Νέοι και νέες «τραυματίζουν» τα έργα Τέχνης για να αφυπνίσουν το κοινό υπέρ του αγώνα τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και οι ενέργειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης, «Just Stop Oil», έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τα όρια μεταξύ ακτιβισμού και βανδαλισμού της τέχνης.
Πόσο φταίει ο Βαν Γκογκ, ο Μονέ ή Γκόγια για την κλιματική αλλαγή; «Το ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό αυτές οι πράξεις διαμαρτυρίας είναι αποτελεσματικές και όχι απλώς ειδήσεις που ξεχνιούνται γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως μόνο οι καλλιτέχνες δικαιούνται να καταστρέφουν τα έργα τους ή να τα χρησιμοποιούν για κάποιο μήνυμα», δήλωσε πρόσφατα στην «Καθημερινή» ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός της τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Ο σκιτσογράφος από την Κολομβία, Ραούλ Φερνάντο Θουλέτα, κάνει ένα «εικαστικό άλμα» και αναρωτιέται τι θα γινόταν εάν η Τέχνη γινόταν κι αυτή ακτιβιστική και απαντούσε σε έναν «οφθαλμόν, αντί οφθαλμού» στους ακτιβιστές.
Πάντως το βασικό επιχείρημα της «Just Stop Oil» είναι ότι τα έργα τέχνης προστατεύονται τόσο, που σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, δεν πλήττονται και δεν αφανίζονται.