ΑΘΗΝΑ
00:31
|
20.09.2024
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ASEAN.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη, είχε σήμερα έναν «εποικοδομητικό» σύντομο διάλογο με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι δεσμοί Αυστραλίας-Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα να επιβάλλει κυρώσεις σε ορισμένες αυστραλιανές εισαγωγές και να καταδικάζει την έκκληση της Καμπέρα για διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Ο Αλμπανίζι και ο Λι μίλησαν κατά την άφιξή τους σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ASEAN στην καμποτζιανή πρωτεύουσα της Πνομ Πενχ. «Λέω ότι ήταν εποικοδομητικό, ήταν θετικό», δήλωσε αργότερα ο Αλμπανίζι σε συνέντευξη Τύπου. «Νομίζω ότι είναι καλό που συνέβη. Έχω πει επανειλημμένα για τη σχέση με την Κίνα ότι πρέπει να συνεργαστούμε όπου μπορούμε. Και αυτός ο διάλογος είναι πάντα καλό πράγμα».

Η σύντομη συζήτηση ήρθε εν μέσω εικασιών σχετικά με μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Αλμπανίζι και Σι σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην Ινδονησία τη Δευτέρα. Την Τετάρτη, ο Αυστραλός ηγέτης δήλωσε ότι μια συνάντηση με τον Σι θα ήταν μια θετική εξέλιξη μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων.

Η τελευταία σύνοδος κορυφής το 2019 είδε τον προκάτοχο του Αλμπανίζι, Σκοτ Μόρισον, να συναντά τον Σι σε μια συνάντηση της G20, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ο Σι θα παραστεί στη συνάντηση της G20 στο νησί Μπαλί, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο.

Ο Αλμπανίζι είχε επίσης μια 40λεπτη «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συζητώντας, όπως ανέφερε, θέματα που κυμάνθηκαν από την κλιματική αλλαγή και την περιφερειακή ασφάλεια έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εταιρική σχέση AUKUS.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Μπάιντεν να μιλήσει στο αυστραλιανό κοινοβούλιο όταν η χώρα φιλοξενήσει μια συνάντηση το επόμενο έτος των ηγετών της περιφερειακής ομάδας Quad.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επίσης στην Πνομ Πενχ για την αναβάθμιση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ASEAN-Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας (AANZFTA), πρόσθεσε.

Οι βελτιώσεις κάλυψαν πτυχές του ηλεκτρονικού εμπορίου, του ανταγωνισμού, των τελωνειακών διαδικασιών και της διευκόλυνσης του εμπορίου, του εμπορίου αγαθών και των κανόνων καταγωγής. «Σήμερα ανοίγουμε ένα φιλόδοξο νέο κεφάλαιο για τις αυξανόμενες οικονομικές σχέσεις μεταξύ ASEAN, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο Αλμπανίζι.

Εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τη συμφωνία συνυπέγραψαν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα