ΑΘΗΝΑ
19:03
|
27.04.2024
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το σενάριο απαγόρευσης πτήσεων, που ο Φινλανδός Υπ.Εξ. είχε αφήσει ανοιχτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο μετά τη φονική έκρηξη πυραύλων σε πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. «Μαζί με όλους τους συμμάχους μας συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», είπε.

Ο Κρίστιαν Τίελς, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι το Βερολίνο πρότεινε να βοηθήσει την Πολωνία να περιπολεί τον εναέριο χώρο της. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα γερμανικά αεροσκάφη Eurofighter θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ήδη «αύριο».

Η δήλωση του Μπίχνερ ήρθε αφότου ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ για το κλείσιμο του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Χααβίστο ρωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εγείρει το ζήτημα του να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας, δεδομένου ότι η σύγκρουση στη χώρα είχε ως αποτέλεσμα βλήματα να καταλήγουν στο έδαφος γειτονικών κρατών.

«Είμαι βέβαιος ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα συζητηθεί», είπε. Μια τέτοια απόφαση, συνέχισε ο Χααβίστο, θα σήμαινε ότι «κάθε αεροπλάνο» που εισέρχεται σε μια τέτοια ζώνη θα καταρρίπτεται.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι θα ήταν απίστευτα δύσκολο να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση. «Είναι μια τεράστια αποστολή εναέριας και στρατιωτικής επιτήρησης για την παρακολούθηση μιας τόσο μεγάλης χώρας, όσο η Ουκρανία. Υπάρχουν τεράστιες στρατιωτικές προκλήσεις», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές για την προστασία της Ουκρανίας και του άμαχου πληθυσμού της».

Με επιφυλακτικό τόνο, ο Χααβίστο απέφυγε να αποδώσει την ευθύνη για την έκρηξη του πυραύλου που σκότωσε δύο άτομα σε πολωνικό χωριό, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία, είπε: «Φυσικά, εν μέσω εχθροπραξιών, μπορεί πάντα να συμβεί να μην κάνετε κάτι επίτηδες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα