ΑΘΗΝΑ
21:30
|
27.04.2024
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, σήμερα, σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την πτώση δύο πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στην πόλη Przewodow της μεθοριακής επαρχίας Λούμπλιν κοντά στα ουκρανικά σύνορα, χθες το βράδυ 915/11) που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, τις οποίες και διέψευσε το υπουργείο Άμυνας από τη Μόσχα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ ότι οι πύραυλοι ήταν αντιαεροπορικοί και όπως δείχνει η τροχιά τους εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις του Κιέβου για την αναχαίτιση ρωσικής επίθεση που είχε πιθανό στόχο μία από τις εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως το χτύπημα μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία και πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ διεξάγουν διεξοδική έρευνα.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση». «Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε έκτακτη συνεδρίαση κρατών-μελών του NATO και της G7 που συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, συμφωνήθηκε, η παροχή υποστήριξης και βοήθειας προς τη Βαρσοβία, σχετικά με τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Συζητήσαμε για την έκρηξη στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξη και βοήθειά μας στην εν εξελίξει έρευνα από την Πολωνία. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενή επαφή για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην πορεία της έρευνας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη συνεχιζόμενη ετοιμότητά μας να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις θρασύδειλες επιθέσεις της στις ουκρανικές κοινότητες, ακόμη και την ώρα που η G20 συνεδριάζει για να αντιμετωπίσει τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου. Όλοι εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων στην Πολωνία και την Ουκρανία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως και η Πολωνία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, έκανε λόγο – μέσα από τον λογαριασμό του στο Telegram – για «προσπάθεια να προκληθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει για τον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «αδιάσειστες αποδείξεις» για την προέλευση του πυραύλου και πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία,Σεργκέι Αντρέεφ, για να παρέχει «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Πέραν της κατάστασης αυξημένης ετοιμότητας στην οποία ετέθησαν, χθες το βράδυ, επίλεκτες μονάδες των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων – και ενόσω οι έρευνες συνεχίζονται – ο Πολωνός πρόεδρος που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. «Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας και αφορά στις διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, νέα κυβερνητική σύσκεψη στη Βαρσοβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα