ΑΘΗΝΑ
21:50
|
27.04.2024
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο αξιωματούχων φέτος μετά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο, πριν την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγκέ, συναντήθηκαν σήμερα στην Καμπότζη, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ανακοίνωση του Πενταγώνου για τις συνομιλίες ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί συζήτησαν «αμυντικές σχέσεις και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας», με τον Όστιν να τονίζει «την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας» καθώς και «τη σημασία του ουσιαστικού διαλόγου για τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου, τη βελτίωση των επικοινωνιών κρίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ασφάλειας».

Η σημερινή συνάντηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών έρχεται περίπου μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20, στην πρώτη τους δια ζώσης σύνοδο κορυφής από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία.

Ο Όστιν «εξέφρασε ανησυχίες για την ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα αεροσκάφη [του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας] στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των δύο υπουργών φέτος μετά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο, πριν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο παρά τις επανειλλημένες κινεζικές προειδοποιήσεις, ωθώντας την Κίνα να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από το νησί.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Όστιν τόνισε «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας» στο Στενό της Ταϊβάν και «υπογράμμισε την αντίθεσή του σε μονομερείς αλλαγές στο status quo», ωστόσο επανέλαβε διαβεβαιώσεις στις οποίες έχει προβεί και ο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στη μακροχρόνια πολιτική μας για μία Κίνα».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των πρόσφατων στρατιωτικών προκλήσεων της Βόρειας Κορέας, με τον Όστιν να ζητά από τον Γουέι να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα επιβάλει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα «παράνομα» οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα