ΑΘΗΝΑ
13:10
|
28.04.2024
Μετά από μια δεκαετία εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες ημέρες μετά την χειραψία Ερντογάν – αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Μουντιάλ, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, χθες Κυριακή, ότι ξεκινά μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο, με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών.

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο το Σάββατο, ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

«Δεν υπάρχει χώρος για σκληρά συναισθήματα στην πολιτική», είπε ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνοντας πολύ χαρούμενος για τη συνάντηση αυτή και προσθέτοντας ότι «αισίως» η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο.

«Αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα που κράτησε 9 χρόνια» ανέφερε ο Ερντογάν, μιλώντας για τους δεσμούς της Άγκυρας με το Κάιρο που παραμένουν τεταμένες από όταν ο αλ Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος είχε την ισχυρή στήριξη του Ερντογάν.

Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Κατάρ, συμφωνήθηκε να υπάρξουν συνομιλίες των δύο χωρών σε επίπεδο υπουργών. «Ας επεκτείνουμε και ας αναπτύξουμε τις συνομιλίες μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αφαιρέσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για κάποιους που προσπαθούν αν επωφεληθούν από τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, προσθέτοντας: «Όταν αυτά τα ζητήματα εξαλειφθούν, τα σχέδια καταρρέουν».

«Οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και θα βελτιωθούν περαιτέρω» πρόθεσε τονίζοντας ότι «αυτό προφανώς ενοχλεί ορισμένους κύκλους».

«Ακριβώς όπως οι σχέσεις με την Αίγυπτο βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα