ΑΘΗΝΑ
19:52
|
28.04.2024
Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου από την πορεία στην Αθήνα. «Αυτές είναι οι μέρες του Αλέξη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό υπηρεσίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, και στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, με σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, η καθιερωμένη πορεία μνήμης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι, συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στα Προπύλαια της Αθήνας και έδωσαν δυναμικό «παρών» εναντίον της αστυνομικής βίας και της κρατικής αυθαιρεσίας.

Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Aυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν κατά «της πολιτικής τρομοκρατίας και καταστολής», με αφορμή και τον πυροβολισμό του 16χρονου.

«Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό», «Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία κάτω τα χέρια από τη νεολαία» και «Κουμής-Κανελλοπούλου-Μιχάλης Καλτεζάς-Σαμπάνης-Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία.

Εκπρόσωποι τη φοιτητικών συλλόγων μίλησαν στους δημοσιογράφους πριν από την πορεία και είπαν:

«Η αστυνομία συνεχίζει σήμερα να λειτουργεί όπως ακριβώς και πριν από 14 χρόνια με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η νεολαία σήμερα βλέπει γύρω της το βιοτικό επίπεδο να πέφτει, βλέπει πως στις σχολές παίρνει ένα διαλυμένο πτυχίο. Εμείς στους φοιτητικούς συλλόγους λέμε πως δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Σε ένα κράτος και μια κυβέρνηση που δολοφονεί, εμείς θα πούμε όχι και θα βγούμε στους δρόμους».

Στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας η παρουσία της αστυνομίας παραμένει έντονη και ο Αίαντας επί ποδός, ενώ νωρίτερα στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία στην Αθήνα, έγιναν προσαγωγές σε ελέγχους πολιτών που κινούνταν προς το σημείο.

Οι διαδηλωτές, μαθητές και φοιτητές, δεν ξέχασαν τη Νίκη Κεραμέως και τα νομοσχέδιά της για τα ΑΕΙ, όπως την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στην πλατεία Συντάγματος, φυλασσόταν και φέτος σαν «κόρη οφθαλμού» το χριστουγεννιάτικο δέντρο των 21 μέτρων, προκειμένου να μην ξανασυμβεί ό,τι συνέβη το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο, το απόγευμα στις 6:00 θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση και πορεία επίσης από τα Προπύλαια των Αθηνών και την Καμάρα Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να έχει μαζικότερη συμμετοχή.

Τραγούδια στη μνήμη του Αλέξη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα