Η κατακραυγή για τη στάση των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε σχέση με τους πρόσφυγες στη Μόρια και κατ’ επέκταση στα ελληνικά νησιά δείχνει να φέρνει κάποια πρώτα αποτελέσματα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και ειδικότερα μέσα στη γερμανική πολιτική σκηνή. Έτσι, η σκληρή στάση που κρατά ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και Πατρίδας (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του υπουργείου του) της Γερμανίας, Βαυαρός Xριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζέεχοφερ, πέρα από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της ακροδεξιάς AfD) και τις μαζικές διαδηλώσεις της Τετάρτης, δέχεται τώρα κριτική μέσα από το ίδιο του το κόμμα και συγκεκριμένα από τον υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκέρντ Μύλλερ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η εφημερίδα του αριστερού κόμματος Die Linke “Neues Deutschland” δημοσιεύει σήμερα σχόλιο με τον τίτλο “Ο Γκερντ Μύλλερ δίνει την κατεύθυνση”.
Ο επίσης Βαυαρός υπουργός, αρμόδιος για τη βοήθεια που παρέχει η Γερμανία σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, διαφοροποιείται σημαντικά από τις θέσεις του Ζέεχοφερ και ζητά καταρχάς να δεχτεί η Γερμανία 2.000 άτομα από τη Μόρια. Την ίδια στιγμή ακόμα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, από το ίδιο κόμμα με τον Ζέεχοφερ, Μάρκους Ζέντερ, δηλώνει πως το κρατίδιο θα δεχτεί πρόσφυγες, αν το επιτρέψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Μύλλερ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό RTL εξέφρασε την άποψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα σήμα ανθρωπιάς και να δεχτεί το αίτημα 11 ομοσπονδιακών κρατιδίων και δημοτικών αρχών, που ζητούν να τους επιτραπεί η υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια. Ήδη από τον Φεβρουάριο τα κρατίδια με κυβερνήσεις κεντροαριστεράς έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα. Το πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που συγκυβερνάται από Πράσινους και Χριστιανοδημοκράτες, είχε καταθέσει στην ομοσπονδιακή βουλή τον Μάρτη σχετικό αίτημα για 5.000 άτομα, το οποίο όμως απορρίφθηκε.
Η κυβερνώμενη από τη Χριστιανοδημοκρατία Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ζητά, μετά την καταστροφή στη Μόρια, να δεχτεί άμεσα 2.000 άτομα. Ακόμη και η φτωχή Θουριγγία, που κυβερνάται από συνασπισμό του Αριστερού κόμματος με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, ζητά ήδη από τον Μάιο να δεχτεί 1.000 άτομα. Αν αθροίσουμε τους αριθμούς, ουσιαστικά η Μόρια θα είχε πάψει να υπάρχει εδώ και μήνες, όμως συχνά τα κρατίδια δεν ζητούν γενικώς πρόσφυγες, αλλά ανήλικα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Μιλώντας λοιπόν για το θέμα, ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας της κυβέρνησης Μέρκελ ζήτησε να σχηματιστεί μια συμμαχία προθύμων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που το θέλουν, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολο. Διαφορετικά, είπε ο Μύλλερ, αν δεν τα καταφέρει η Ένωση, θα πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας.
Στον αντίποδα της πίεσης που δέχεται ο Ζέεχοφερ προσωπικά, με την Ανγκέλα Μέρκελ να μη δηλώνει προς ώρας κάτι, κατά την προσφιλή της τακτική, βρίσκεται, πέρα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Αυστρία. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του προειδοποίησε πως τυχόν αλλαγή της στάσης των χωρών της Ε.Ε. με υποδοχή προσφύγων θα λειτουργούσε ως λάθος μήνυμα και θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση. Απηύθυνε κάλεσμα ώστε ο πολιτικός διάλογος να μη διεξάγεται με συναισθηματικούς, αλλά με ορθολογικούς όρους. Ακόμα και αν αδειάσει η Μόρια, είπε, θα ξαναγεμίσει αμέσως, και κατέληξε παγερά σαν τον αέρα των φθινοπωρινών Άλπεων, λέγοντας πως δεν μπορεί να αλλάζει η πολιτική μετά από κάθε επεισόδιο ή κάθε έκτακτη κατάσταση.
Ενδιαφέρον, τέλος, έχουν οι εξελίξεις στην Ολλανδία, με την υφυπουργό Δικαιοσύνης Άνκιε Μπρούκερς-Κνολ να δηλώνει χτες ορθά κοφτά στο ολλανδικό RTL πως η χώρα της παραμένει σταθερά στη στάση της να μη δεχτεί “κανέναν άνθρωπο. […] Η κυβέρνησή είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά στο να δεχτούμε πρόσφυγες, όπως το κάνει η Γερμανία, η απάντηση είναι, όχι!” Η σημερινή προγραμματισμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο όμως ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας χρειάστηκε να διαπραγματευτούν εκ νέου. Αιτία είναι η μετακίνηση του κόμματος CDA και τελικά το βράδυ της Πέμπτης το κοινοβούλιο στη Χάγη αποφάσισε να δεχτεί κατ’ εξαίρεση 50 ανήλικους και 50 ευάλωτους πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, σε όποια περίπτωση αυτές υπάρχουν. Η χαραμάδα που φοβάται η Αυστρία ανοίγει έτσι; Ίσως.