ΑΘΗΝΑ
19:50
|
27.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε την πρώτη σημαντική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit την Παρασκευή μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε την πρώτη σημαντική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit την Παρασκευή μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία, και ενώ οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η συμφωνία, η οποία μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί μόνο ως προς τα βασικά της σημεία και της οποίας οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστα γνωστές, θα αυξήσει το εμπόριο με την Ιαπωνία κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες (19 δισεκατομμύρια δολάρια) και επεκτείνεται έχοντας ως βάση μια πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η συμφωνία που έχουμε διαπραγματευτεί – σε χρόνο ρεκόρ και σε δύσκολες συνθήκες – υπερβαίνει κατά πολύ την υπάρχουσα συμφωνία της ΕΕ, καθώς εξασφαλίζει νέες νίκες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στους τομείς της μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής, των τροφίμων και των ποτών και της τεχνολογίας», δήλωσε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Η συμφωνία του Λονδίνου με το Τόκιο έρχεται λίγες ώρες αφότου ευρωπαϊοι αξιωματούχοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων έναντι της Βρετανίας. Οι ανησυχίες για μια συμφωνία μετά το Brexit έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επιδεινώθηκαν. Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η νέα νομοθεσία παραβιάζει μερικώς τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία επέτρεψε την ομαλή αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ της Ε.Ε., προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ΕΕ και έθεσε την προοπτική επικείμενης κατάρρευσης στις συνομιλίες, ενώ «φούντωσε» τις ανησυχίες για ύφεση μεγαλύτερης της προβλεπόμενης.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα