ΑΘΗΝΑ
20:09
|
28.04.2024
Οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία για την έναρξη της πιο παράξενης σεζόν της σχολικής τους καριέρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία για την έναρξη της πιο παράξενης σεζόν της σχολικής τους καριέρας.

Το ‘μενού’ της σημερινής πρώτης μέρας της σχολικής χρονιάς περιλάμβανε κάποια τυπικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας (διανομή βιβλίων, ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας), αλλά και πολλές ενημερώσεις και δράσεις που προβλέπονται από τις οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Οι μαθητές προμηθεύτηκαν το έντυπο με το ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό και συζήτησαν το περιεχόμενό του. Σε όλους μοιράστηκαν μάσκες, στους μικρότερους (του Δημοτικού) διανεμήθηκαν και τα περίφημα παγούρια της Νίκης Κεραμέως.

Κάποια σχολεία δεν άνοιξαν

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν άνοιξαν όλα τα σχολεία της επικράτειας σήμερα. Τα σχολεία της Πέλλας και της Λέσβου θα παραμείνουν κλειστά ως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, την αναστολή της λειτουργίας τους από 14 ως και 18 Σεπτεμβρίου έχουν ανακοινώσει το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου), το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας).

Αν εντοπιστεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο

Για τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου (2131510984, 2131510985 και 2131510986), είτε μέσω email ([email protected]).

Ο Δεκάλογος του Σωτήρη Τσιόδρα

Για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε τα εξής εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς:

1. Τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αλλά μελέτες με αντισώματα και με επαρκή τεκμηρίωση δείχνουν πως αυτό γίνεται σε μικρότερο ποσοστό στα παιδιά κάτω των 12. 

2. Τα παιδιά θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία από το σχολείο.

3. Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. 

4. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και στις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών, των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

5. Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε κάποιες επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές. Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό κάτι που διαπιστώνεται όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο γίνεται.

6. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προκύπτει ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα, δεν φαίνεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και δεν προσφέρει επιπλέον προστασία για την υγεία των παιδιών.

7. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει αποφασίσει για κριτήρια που κατατάσσουν κάποια παιδιά στην κατηγορία του σοβαρού νοσήματος.

8. Η χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στα νήπια και στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα. Πρέπει να έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά για ένα διάλειμμα μάσκας, ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

9. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι, οι μεγάλοι, με την συμπεριφορά μας. Αν οι γονείς φοράνε την μάσκα ως μέρος της καθημερινής δραστηριότητας, εκεί που απαιτείται βέβαια, τότε περνάνε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Η εξοικείωση με την χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Τα παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της, να μπορούν να επιλέξουν μια μάσκα που θα την αισθάνονται βολική στο πρόσωπο τους. Να τη χρησιμοποιούν σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. π.χ. μια ζωγραφική, ώστε να μην τους φανεί ένα πρόσθετο βάρος στη καθημερινή τους δραστηριότητα στο σχολείο.

10. Στα μικρά παιδιά θα πρέπει χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι ως μέθοδο εξοικείωσης με τη μάσκα. Στα μεγαλύτερα θα τα ωθήσουμε στην αναζήτηση της σωστής πληροφορίας. Τα παιδιά ίσως να έχουν πλέον και περισσότερη πρόσβαση στην πληροφορία. Η πληροφορία θα πρέπει να προέρχεται από επίσημες δομές, από διεθνείς έγκυρους Οργανισμούς, όχι από ιστοσελίδες που προβάλουν ψευδείς πληροφορίες, όπως το ότι δεν υπάρχει ο ιός.

Αγιασμό στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στον αγιασμό της έναρξης του σχολικού έτους στο ακριτικό Καστελόριζο παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το πρωί, αφού προηγουμένως παρακολούθησε τη δοξολογία της εορτής της Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στους εξήντα μαθητές του νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου του Καστελορίζου, ευχήθηκε καλή σχολική σχολική χρονιά επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα νέα δεδομένα που ισχύουν φέτος σε ότι αφορά την χρήση προστατευτικής μάσκας και των άλλων μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

“Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όλοι και να το συνηθίσουμε”, είπε απευθυνόμενη στους μαθητές η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά το μήνυμα της ΠτΔ:

Αγαπητά μου παιδιά,

Ανοίγεται μπροστά σας μια καινούργια σχολική χρονιά γεμάτη υποσχέσεις: να μάθετε καινούρια πράγματα, να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Δεν είναι όμως μια χρονιά σαν τις προηγούμενες. Φέτος, εκτός από τα τετράδια και τα βιβλία σας θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα καινούργιο εξάρτημα: τη μάσκα. Σαν σκέψη μπορεί να μη σας φαίνεται ευχάριστη, στην πορεία όμως θα διαπιστώσετε ότι με τη συνεχή χρήση θα ξεχάσετε την παρουσία της. Θα γίνει μια συνήθεια. Κάτι όπως τα γυαλιά, για εμάς τους μύωπες.

Φορώντας την και τηρώντας τους κανόνες προστασίας, δεν διασφαλίζετε μόνο την υγεία σας, την υγεία των φίλων, των δασκάλων σας, των γονιών σας, της γιαγιάς και του παππού σας. Κάνετε κάτι πιο σημαντικό: δείχνετε ότι αποτελείτε υπεύθυνα μέλη της κοινότητας, ότι ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας, ότι συνειδητοποιείτε πως η ατομική μας ευτυχία εξαρτάται απόλυτα από την ευτυχία του συνόλου.

Αγαπητά μου παιδιά,

Διαβαίνοντας σήμερα το πρωί την πόρτα του σχολείου σας, διψάτε να μάθετε. Έχετε ερωτήματα και ζητάτε απαντήσεις. Είναι μια ανάγκη, από την οποία δεν πρέπει να παραιτηθείτε ποτέ. Αυτή η περιέργεια θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε πνευματικά, να πλουτίσετε την κατανόηση και την ευαισθησία σας, να αποκτήσετε αυστηρά κριτήρια κι έτσι να διακρίνετε το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, την αλήθεια από το ψέμα. Σας εύχομαι ολόψυχα καλό ξεκίνημα στο πιο όμορφο ταξίδι της ζωής του ανθρώπου, το ταξίδι προς τη γνώση. Καλή χρονιά!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα