ΑΘΗΝΑ
06:00
|
20.09.2024
Σύμφωνα με τον ιρανικό υπουργείο Βιομηχανίας, η χώρα θα υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν θα υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) στις 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας της χώρας, Ομίντ Γκαλιμπάφ.

Η ΕΟΕ, η οποία βασίζεται στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ιδρύθηκε το 2015. Αργότερα σε αυτή προσχώρησαν και η Αρμενία και το Κιργιστάν. Το 2016, το Βιετνάμ έγινε επίσημα η πρώτη μη περιφερειακή χώρα που έγινε εταίρος ελεύθερου εμπορίου του μπλοκ. Η ΕΟΕ έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών.

Μέχρι τότε, η Τεχεράνη είναι σε θέση να ανταλλάσσει αγαθά με τα κράτη μέλη της ΕΕΕ βάσει προτιμησιακού εμπορίου, εξήγησε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσία, Καζέμ Τζαλάλι, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η Τεχεράνη και η ΕΟΕ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις συνομιλίες για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και τώρα η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΟΕ και του Ιράν.

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει αρχίσει να επεκτείνεται γρήγορα δεδομένων και των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα και την Τεχεράνη. Τον Ιανουάριο-Οκτώβριο, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ύψος εκείνον ολόκληρου του 2021, σύμφωνα με τη Ρωσική Τελωνειακή Υπηρεσία. Οι ρωσικές εξαγωγές στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 27%, ενώ οι εισαγωγές από τη χώρα αυξήθηκαν κατά 10%, έδειξαν τα στοιχεία.

Από την αρχή του έτους, οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια σειρά συμφωνιών, που αφορά την αγορά εξοπλισμού αεροσκαφών και την κοινή κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα