ΑΘΗΝΑ
19:33
|
20.09.2024
Περίπου 140 μετανάστες εστάλησαν από το Τέξας στην Ουάσινγκτον την πιο κρύα παραμονή Χριστουγέννων των τελευταίων δεκαετιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιο κρύα παραμονή Χριστουγέννων που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στην Ουάσιγκτον, περίπου 140 μετανάστες αποβιβάστηκαν έξω από την κατοικία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, φέρεται να έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου με τρία λεωφορεία στην περιοχή που ζει η Χάρις.

Στους μετανάστες περιλαμβάνονταν αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Μερικοί από αυτούς δεν φορούσαν επαρκή χειμωνιάτικα ρούχα, ενώ η Ουάσινγκτον αντιμετώπιζε τα πιο κρύα Χριστούγεννα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους μετανάστες — που φέρεται να στάλθηκαν στην Ουάσινγκτον από την πολιτεία του Τέξας — δόθηκαν λευκές κουβέρτες για να ζεσταθούν, ενόσω περίμεναν να μεταφερθούν σε μια τοπική εκκλησία.

Η Ουάσιγκτον βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων λόγω μιας χειμερινής καταιγίδας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν από τους κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο τους έξω και να ντυθούν ζεστά.

Η Άμι Φίσερ, οργανώτρια ενός δικτύου παροχής βοήθειας σε μετανάστες, είπε ότι οι μετανάστες «δεν έχουν παλτό» και ότι «δεν έχουν ρούχα για αυτόν τον καιρό και παγώνουν».

Το δίκτυο της Φίσερ ανήρτησε στο Twitter την Κυριακή ότι ήταν ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, εκείνος που έστειλε μέσα στο κρύο με λεωφορείο τους αναζητούντες άσυλο έξω από την επίσημη κατοικία της Χάρις.

Ο Άμποτ είναι ένας από τους τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες που φέτος μετέφεραν μετανάστες από τις πολιτείες τους σε πόλεις υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταναστευτικές πολιτικές του προέδρου Μπάιντεν και για αυτό που καταγγέλλουν ως ομοσπονδιακή αδράνεια για την ασφάλεια των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Το γραφείο του είπε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας «αναλαμβάνει επιθετικά μέτρα για να βοηθήσει τις παραμεθόριες κοινότητες», συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς με λεωφορείο χιλιάδων μεταναστών προς την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αμπντουλάχ Χασάν, κατέκρινε τον Άμποτ, αποκαλώντας την μεταφορά των μεταναστών «ένα σκληρό, επικίνδυνο και επαίσχυντο κόλπο».

«Ο κυβερνήτης Άμποτ εγκατέλειψε παιδιά στην άκρη του δρόμου σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν την παραμονή των Χριστουγέννων χωρίς να συνεννοηθεί με καμία ομοσπονδιακή ή τοπική αρχή», είπε ο Χασάν.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε — Ρεπουμπλικανό ή Δημοκρατικό — για πραγματικές λύσεις, όπως η συνολική μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση και τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων που έστειλε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Κογκρέσο την πρώτη ημέρα της θητείας του. Αλλά αυτά τα πολιτικά παιχνίδια δεν καταφέρνουν τίποτα και μόνο βάζουν ζει σε κίνδυνο», είπε ο Χασάν.

Η εκπρόσωπος του Άμποτ, Ρένε Έζε, απάντησε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι «ο Λευκός Οίκος είναι γεμάτος από ένα μάτσο υποκριτών με επικεφαλής τον Αρχι-υποκριτή, ο οποίος κινούσε αεροπλάνα γεμάτα μετανάστες σε όλη τη χώρα και πολλές φορές υπό την κάλυψη της νύχτας».

Η Έζε δήλωσε: «Αυτοί οι μετανάστες επέλεξαν πρόθυμα να πάνε στην Ουάσιγκτον, έχοντας υπογράψει κατά την επιβίβαση μια διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες δήλωση ότι συμφώνησαν για τον προορισμό».

Ο Άμποτ έγραψε μια επιστολή στον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας από την κυβέρνησή του «να αναπτύξει αμέσως ομοσπονδιακά μέσα για την αντιμετώπιση της τρομερής συνοριακής κρίσης», ιδιαίτερα στο Ελ Πάσο.

«Αυτές οι κοινότητες και η πολιτεία είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να κάνουν τη δουλειά που έχει ανατεθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση — στεγάζουν τους χιλιάδες μετανάστες που πλημμυρίζουν τη χώρα κάθε μέρα… Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της κρίσης δεν είναι δουλειά παραμεθόριων πολιτειών όπως το Τέξας », έγραψε ο Άμποτ.

Το Σάββατο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) δήλωσε: «Άτομα και οικογένειες που επιχειρούν να εισέλθουν χωρίς εξουσιοδότηση εκδιώκονται, όπως απαιτείται από το δικαστικό διάταγμα βάσει της αρχής δημόσιας υγείας του Τίτλου 42, ή τίθενται σε διαδικασία απομάκρυνσης».

Ο Τίτλος 42 επιτρέπει στους αξιωματούχους των συνόρων των ΗΠΑ να απελαύνουν γρήγορα μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά τη λήξη του Τίτλου 42.

Το γραφείο του Άμποτ είπε ότι χιλιάδες άτομα περνούν παράνομα στο Τέξας κάθε μέρα και αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν εάν λήξουν οι απελάσεις βάσει του Τίτλου 42. «Το Τέξας μένει να μαζέψει τα κομμάτια της συνοριακής καταστροφής που προκάλεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει τον Άμποτ και άλλους Ρεπουμπλικάνους κρατικούς αξιωματούχους ότι «παίζουν πολιτικά παιχνίδια» με ανθρώπινα όντα. «Αυτό που κάνουν είναι απλώς λάθος», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τον Σεπτέμβριο. «Είναι απερίσκεπτο και έχουμε μια διαδικασία για τη διαχείριση των μεταναστών στα σύνορα».

Σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Πόρτες, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, υπάρχουν ήδη 12 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ και κάθε προσπάθεια να υπάρξει κάποια διαδικασία νομιμοποίησης έχει στο παρελθόν μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο από την ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα