ΑΘΗΝΑ
23:36
|
27.04.2024
Χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν την κατοικία του Λουκασένκο, σε 250 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας συμμετείχαν σε ογκώδεις διαδηλώσεις για πέμπτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών που διατήρησε στην διακυβέρνηση της χώρας με ποσοστό 80% τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Παρά τα αστυνομικά μπλόκα, τα συρματοπλέγματα, τα βαριά στρατιωτικά οχήματα και τις βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, οι διαδηλωτές του Μινσκ κατάφεραν να φτάσουν ως το Ντρόζντι, την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λουκασένκο και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησής του. Όλα αυτά χθες, Κυριακή 13/09, παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησης του Λουκασένκο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, με μπαλακλάβες και πλήρη εξάρτυση επιτέθηκαν σε ομάδες διαδηλωτών, χτυπώντας τους αδιακρίτως. Η αστυνομία ανακοίνωσε τουλάχιστον 250 συλλήψεις, με αυτόπτεις μάρτυρες να καταγγέλλουν την αλόγιστη χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας. Πολίτες χτυπήθηκαν βάναυσα, βρέθηκαν στο έδαφος και σύρθηκαν από τους αστυνομικούς σε βαν και κλούβες.

Προχθές, το Σάββατο 12/09, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 114 συλλήψεις κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης γυναικών στους δρόμους του Μινσκ.

Διαδηλώσεις, επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Λευρκορωσίας, στην Μπρσεστ, στο Γκομέλ, την Γκρόντνα και το Μογκίλεφ.

Το πρωί της Δευτέρας (14/09), το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στις διαδηλώσεις της Κυριακής έφτασε τις 774, οι 500 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Μινσκ.

Σήμερα ο Λουκασένκο θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο Πούτιν μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, με τη θέση του αποδυναμωμένη και με την αντιπολίτευση να προειδοποιεί ότι προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της Ρωσίας, ο Λευκορώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα