ΑΘΗΝΑ
02:36
|
28.04.2024
Το Τόκιο φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει μια μονάδα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στο Χοκάιντο, απέναντι από τις ρωσικές Κουρίλες νήσους, τις οποίες μερικώς διεκδικεί…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα είναι έτοιμη να αποτρέψει τις απειλές που προέρχονται από το στρατιωτικό εξοπλισμό της Ιαπωνίας κοντά στα ρωσικά νησιά στην Άπω Ανατολή, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Η δήλωση ήρθε αφού ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK επικαλέστηκε πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου ότι το Τόκιο σχεδίαζε να αναπτύξει μια νέα μονάδα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στο βόρειο νησί Χοκάιντο.

Το Χοκάιντο συνορεύει με τις Κουρίλες νήσους της Ρωσίας, το νότιο τμήμα των οποίων η Ιαπωνία διεκδικεί ως τα «Βόρεια Εδάφη» της.

«Θεωρούμε τις δραστηριότητες του Τόκιο μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού συνολικά», δήλωσε ο Ρουντένκο, σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Εάν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε κατάλληλα μέτρα αντιποίνων για να εμποδίσουμε τις στρατιωτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας την «ταχεία στρατιωτικοποίηση» της Ιαπωνίας και την «άνευ προηγουμένου» αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της.

Το 2017, ο τότε πρωθυπουργός της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε αποκάλυψε ένα σχέδιο για την αναθεώρηση του ειρηνιστικού συντάγματος της χώρας, που εγκρίθηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Αν και το έγγραφο απαγορεύει στο Τόκιο να διατηρεί μόνιμο στρατό, η Ιαπωνία διαθέτει τρομερές δυνάμεις αυτοάμυνας. Ο Άμπε είπε τότε ότι η μεταρρύθμιση θα καθιστούσε το καθεστώς τους «ρητό».

Τον περασμένο μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε έναν προϋπολογισμό άμυνας-ρεκόρ ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023. Το Τόκιο αναθεώρησε επίσης τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, επιτρέποντας την απόκτηση «δυνατοτήτων αντεπίθεσης».

Έχει γίνει «ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν πλήρως οι πυραυλικές απειλές μόνο με το υπάρχον δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα τον Δεκέμβριο, αναφερόμενος σε απειλές προερχόμενες από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία, μαζί με πολλές δυτικές χώρες, επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία. Έστειλε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων σακακιών και κρανών.

Έκτοτε, η Ρωσία έχει βάλει σε μαύρη λίστα αρκετούς κορυφαίους Ιάπωνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κισίντα, για «μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα