ΑΘΗΝΑ
19:21
|
27.04.2024

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Κίνα, την ΕΕ και την προεδρεύουσα Γερμανία είχε σχεδόν από όλα: Αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις συμφερόντων και κυρίως διάθεση για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Κίνα, την ΕΕ και την προεδρεύουσα Γερμανία είχε σχεδόν από όλα: Αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις συμφερόντων και κυρίως διάθεση για περαιτέρω παζάρεμα της διμερούς συμφωνίας επενδύσεων.

Από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγγελα Μέρκελ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς τη μεριά του Πεκίνου για: α) άνοιγμα της κινέζικης αγοράς σε περισσότερα προϊοντα και υπηρεσίες της ΕΕ, β) σεβασμό των δικαιωμάτων μειονοτήτων και γ) αποκλιμάκωση της καταστολής των κινητοποιήσεων αντιφρονούντων στο Χονγκ Κονγκ.

«Η Ευρώπη είναι παίχτης όχι το γήπεδο» δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εκφράζοντας την απροθυμία της ΕΕ να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ΗΠΑ-Κίνας.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε την σινική ηγεσία να ξεκαθαρίσει εάν θέλει τελικώς μία διμερή επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας τονίζοντας πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστικά μόνο εάν ανοίξει περισσότερο η κινεζική αγορά σε περισσότερα προϊόντα της ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση από τη μεριά των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με την Κίνα θα πρέπει να συνεχιστεί στην τροχιά της ανταποδοτικότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. «Έχουμε διαφορετικά κοινωνικά συστήματα αλλά είμαστε αφοσιωμένοι σε έναν πολυ-πολικό κόσμο που θα λειτουργεί στη βάση κανονισμών» είπε η Καγκελάριος, ζητώντας από την Κίνα τήρηση δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να παραμείνουν «ανοικτές και διαφανείς» και παράλληλα «υγιείς και σταθερές» μέσω διαβουλεύσεων σε περιβάλλον ενός πολυ-πολικού κόσμου όπου τα ζητήματα θα λύνονται με διάλογο.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό το γεγονός πως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης οι δύο πλευρές απέφυγαν, τουλάχιστον άμεσα, να προχωρήσουν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θεωρείται συνέχεια της 22ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα