ΑΘΗΝΑ
14:47
|
27.04.2024
Πιέζουν οι Ευρωπαίοι για ελληνοτουρκικό διάλογο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας “Μιλλιέτ” με τίτλο “Προτεραιότητά μας η διπλωματία”.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 και τις 25 Σεπτεμβρίου, πιέζουν πλέον ασφυκτικά την Ελλάδα να κάτσει άρον άρον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων εναντίον της γείτονος.

Σύμφωνα με την “Μιλλιέτ”, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε συνομιλίες να μη χαθεί άλλος χρόνος, ενώ το Βερολίνο ανέλαβε (για ακόμη μία φορά) πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά να στέλνει το γνωστό μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι εφόσουν δεν υπάρξουν “προκλήσεις”.

Η τουρκική “Μιλλιέτ” αναφέρει επίσης, ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις, να γίνουν πριν τη σύνοδο κορυφής, αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια σε υψηλότερο εάν κριθεί απαραίτητο, με την Άγκυρα να ξεκαθαρίζει στους Γερμανούς πως δεν επιθυμεί να συμμετέχει στον διάλογο η Γαλλία.

Η Άγκυρα η οποία ενοχλείται που η Γαλλία “φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας”, είπε ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι “χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που ευοδωθούν οι προσπάθειες των Γερμανών τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

Οι περισσότεροι ξένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, σκιαγραφούν υπό την ομπρέλα του Βερολίνου ένα κλίμα υποτιθέμενου διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλώντας για αποκλιμάκωση και αποφεύγοντας εντέχνως να αναφερθούν στις μαξιμαλιστικές διαθέσεις της γείτονος.

Η Τουρκία από την πλευρά της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις επενδύοντας στο Βερολίνο και στο ΝΑΤΟ για να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, το αμερικανικό συμβούλιο τονίζει πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το διάλογο, ως τον μόνο τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας.

“Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού στο λιμάνι (σ.σ. της Αττάλειας) είναι ένα σημαντικό βήμα. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία ως μοναδικό μέσο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει η ανάρτηση, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ του France 24 για το Oruc Reis.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα