ΑΘΗΝΑ
01:33
|
17.11.2024
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία το 2015 έσωσε 18 συνταξιδιώτες της στη Λέσβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών και αδικαιολόγητων αδυναμιών, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη των 24 κατηγορούμενων διασωστών και μελών της οργάνωσης ERCI, που φορτώθηκαν με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της διευκόλυνσης εισόδου ή της διακίνησης προσφύγων, της πλαστογραφίας και άλλα πλημμελήματα, που μπορούν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης για τον κάθε κατηγορούμενο. Παράλληλα εκκρεμεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και άλλα κακουργήματα, που επισύρουν ποινή έως και 20 χρόνια.

Ανάμεσα στους 24 κατηγορούμενους βρίσκεται και η Σάρα Μαρντίνι, η ηρωίδα από τη Συρία, η οποία μαζί με την αδελφή της, Γιούσρα, έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους το 2015 στη Λέσβο εν μέσω της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Δεινές κολυμβήτριες και οι δύο, όταν είδαν να βουλιάζει η βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλους συμπατριώτες τους έπεσαν στο νερό και κολυμπώντας κατάφεραν να την τραβήξουν και να τη βγάλουν στη στεριά.

Η ηρωική προσπάθεια των κοριτσιών προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και έτσι δημιουργήθηκε η ταινία «Κολυμβήτριες» που έκανε πρεμιέρα πρόσφατα στο Netflix. Στη συνέχεια, οι δύο κοπέλες βρέθηκαν στη Γερμανία, όπου η Γιούσρα συνέχισε την κολύμβηση, φθάνοντας μέχρι το σημείο να εκπροσωπήσει την ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων.

Η Σάρα επέλεξε να επιστρέψει από τη Γερμανία στη Λέσβο, όπου εντάχθηκε στην ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης ERCI, διασώζοντας έτσι δεκάδες άλλους ανθρώπους που κινδύνευσαν να πνιγούν. Εως το 2018, όταν η οργάνωση βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών και η Σάρα έμεινε προφυλακισμένη για 102 ημέρες μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Γερμανός δύτης Σον Μπάιντερ. «Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Σάρα, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε.

Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και πλήθος ξένοι δημοσιογράφοι. Η Διεθνής Αμνηστία επαναφέρει το αίτημα να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των 24 κατηγορούμενων. «Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Ολες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Παρίσι: Συναγερμός στις αρχές για άντρα που έχει κλειδωθεί σε εστιατόριο

Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή–Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Αμπχαζία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί-«Όχι» σε πρόωρες εκλογές (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα