ΑΘΗΝΑ
21:27
|
20.09.2024
Ο γεννημένος στην Ελβετία παίκτης μεγάλωσε στην Τουρκία και έγινε Αμερικανός πολίτης το 2021, οπότε και πρόσθεσε στο όνομά του το «Freedom».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 30χρονος μπασκετμπολίστας και πρώην σταρ του NBA, Ενές Καντέρ «Freedom», έχει επικηρυχθεί για 500.000 δολάρια, σύμφωνα με τουρκικά μέσα που επικαλούνται το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και την «Λίστα των Καταζητούμενων Τρομοκρατών».

«Πριν την επικήρυξη, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κυνηγούσαν τους ανθρώπους που ήταν στη λίστα, αλλά τώρα τους κυνηγούν όλοι, επειδή θέλουν τα χρήματα», είπε ο Καντέρ στη New York Post.

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας έχει καταφερθεί πολλές φορές ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πολιτική που ακολουθεί και δεν έχει διστάσει να τον αποκαλέσει δικτάτορα.

Ο Καντέρ δεν είχε συγκρατήσει τις απόψεις του για τον Ερντογάν καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και «Χίτλερ του αιώνα μας».

«Λόγω της πλατφόρμας μου, όποτε λέω κάτι, μεταδίδεται παντού και η τουρκική κυβέρνηση το μισεί αυτό», είπε στην Post. «Το έχουν βαρεθεί πολύ, είπαν “Φτάνει πια” και κάνουν ό,τι μπορούν για να μου κλείσουν το στόμα».

Ο Ενές Καντέρ, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από μια δεκαετία, περιγράφει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο του Γκιουλέν. 

Ο πατέρας του Ενές, Μεχμέτ Καντέρ, καθηγητής βιολογίας στην Τουρκία, φέρεται να υπήρξε και εκείνος υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται την τουρκική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο πατέρας Καντέρ ο οποίος απολύθηκε από τη δουλειά του και αρχικά φυλακίστηκε για πέντε ημέρες, αθωώθηκε μεν αλλά δεν έχει πια καμία επαφή με τον γιο του.

Ο Καντέρ μίλησε στη New York Post και για τη σχέση του με το NBA, το οποίο θεωρεί ότι τον έχει αποκλείσει, λόγω των απόψεων που εκφράζει για την Κίνα.

Ο μπασκετμπολίστας έχει φορέσει παπούτσια με μηνύματα, όπως «Όχι στο Πεκίνο 2022», «Ελεύθερο Θιβέτ» και άλλα. Υποστήριξε ότι του ασκήθηκε πίεση από το ΝΒΑ για να σταματήσει να τα φορά.

«Είναι μια 100% αμερικανική οργάνωση, αλλά ελέγχεται και διοικείται από τη μεγαλύτερη δικτατορία στον κόσμο, την Κίνα», δήλωσε. «Πώς μπορεί η Κίνα να απολύσει έναν Αμερικανό πολίτη από μια αμερικανική διοργάνωση; Αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο Ενές Καντέρ έχει υπάρξει και θερμός πολέμιος του Νικολάς Μαδούρο, λανσάροντας αντίστοιχα παπούτσια.

Ο γεννημένος στην Ελβετία παίκτης μεγάλωσε στην Τουρκία και έγινε Αμερικανός πολίτης το 2021, οπότε και πρόσθεσε στο όνομά του το «Freedom». Αυτή τη στιγμή ζει στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με τις τοπικές αρχές και το FBI, λόγω του ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατών της Τουρκίας.

«Προστατεύομαι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», είπε στη New York Post.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα