ΑΘΗΝΑ
17:58
|
27.04.2024
Ο κυνισμός του Συλλόγου Βιομηχάνων και η υποκρισία της κυβέρνησης Κόντε στο στόχαστρο του Contropiano.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

(Άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου στο ιταλικό αριστερό ηλεκτρονικό περιοδικό Contropiano και αποτυπώνει την κατακραυγή που εντέλει οδήγησε την κυβέρνηση Κόντε στην καθυστερημένη διακοπή των μη αναγκαίων παραγωγικών δραστηριοτήτων)


Τούτες τις μέρες οι εφημερίδες κι οι διάφοροι influencer κάθε τύπου και υποστάθμης, σφυροκοπούν διαρκώς τους κατοίκους του Μιλάνου και της Λομβαρδίας για την ασυνειδησία και την αντικοινωνική συμπεριφορά όποιου βγαίνει από το σπίτι του, την ώρα που η σαφής οδηγία είναι να παραμείνουμε έγκλειστοι ώστε να τιθασευθεί η πανδημία του κορονοϊού.


Οι εκκλήσεις για να παραμείνουμε στο σπίτι ναι μεν είναι λογικές και τηρούνται αυστηρότατα, αλλά καταντούν υποκριτικές, όταν σαφέστατα υπάρχει αντίφαση με το περιεχόμενο των αποφάσεων που ελήφθησαν και τα πραγματικά δεδομένα.


Το απόγειο της υποκρισίας τούτης (που προκαλεί ένα ρίγος όσον αφορά το έθος του κοινωνικού ελέγχου του πλήθους) καταγράφηκε προ ημερών, από τον περιφερειακό υπεύθυνο Υγείας της Λομβαρδίας Γκαλέρα. Σας ελέγχουμε μέσα από τις κυψέλες της κινητής τηλεφωνίας, μη βγαίνετε από το σπίτι  είναι απολύτως αναγκαίο για να κερδίσουμε εμείς τη μάχη αυτή άστραψε και βρόντηξε μέσα από το Facebook.


Και δεν ήταν ο μοναδικός: Με τη βοήθεια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις μετακινήσεις των Λομβαρδών όλες τούτες τις ημέρες της έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό.

Με βάση τις εντοπισμένες μετακινήσεις μέσα από την επιτήρηση των τηλεφωνικών κυψελών προκύπτει, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων από τις 20 Φεβρουαρίου ίσαμε τώρα, πως η μείωση των μετακινήσεων ήταν 60%. Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που μετακινούνται κι αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου. Συμβουλεύουμε να μείνουν σπίτι και να μην μετακινούνται, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης της Λομβαρδίας Φαμπρίτσιο Σάλα.


Η έκκληση τούτη, υποκριτική στον ίδιο βαθμό,, επαναλήφθηκε και από τον άλλο Σάλα, τον Τζουζέπε, τον προοδευτικό δήμαρχο του Μιλάνου.
Λοιπόν, εάν μέσα από τον έλεγχο των τηλεφωνικών κυψελών ανακαλύφθηκε πως το 40% των Μιλανέζων κυκλοφορούν ενώ δεν πρέπει, εύλογα γεννάται το ερώτημα: ποιά είναι η στιγμή που κάνετε τις αποκαλύψεις αυτές για τις τηλεφωνικές κυψέλες και τις μετακινήσεις;


Όπως έχει διαπιστωθεί δραματικά, το πρωΐ στις 06.00 και αργά το απόγευμα στις 18.00, το μετρό του Μιλάνο πλημμυρίζει από ανθρώπους που μεταβαίνουν κι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους. Και σε συνθήκες που είναι αδύνατον να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας. Τούτος ο κόσμος που στοιβάζεται στις στάσεις του μετρό άραγε το κάνει για διασκέδαση, ή επειδή είναι ασυνείδητοι;

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία.
Στο Μιλάνο βρίσκονται καταγεγραμμένες 306.522  επιχειρήσεις, αριθμός που αυξάνει στις 385.171 εάν συμπεριλάβουμε και το Λόντι, τη Μόντσα και Μπριάντσα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εκεί επιμελητηρίων).
Στο Μιλάνο, οι εργαζόμενοι μόνον στη βιομηχανία ανέρχονται στους 391.504 και 1.058. 117 σε όλη την Λομβαρδία. Στο εμπόριο στο Μιλάνο απασχολούνται 414.259 εργαζόμενοι και ανέρχονται σε 729.707 σε όλη την περιφέρεια. Στον τομέα των υπηρεσιών, πάλι, 1.300.917 εργάζονται στο Μιλάνο και 2.018.342 σε όλη την Λομβαρδία.


Το ερώτημα είναι απλό και έχει τεθεί με σαφήνεια από πολλών ημερών ήδη: πόσες από τούτες τις επιχειρήσεις κρίνονται ζωτικής σημασίας; Οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει ανοικτές αντιστοιχούν πάνω κάτω στο 40%; Πόσοι από τους εργάτες-τριες, που είναι αναγκασμένοι-ες να πηγαίνουν να δουλέψουν, να στοιβάζονται στα μετρό και στους τόπους εργασίας, θα μπορούσαν και θα όφειλαν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως υποκριτικά τους ονειδίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο κυβερνήτης κι ο δήμαρχος του Μιλάνο; Ή μήπως θεωρεί κανένας πως αυτό το 40% που μετακινείται στο Μιλάνο και τη Λομβαρδία κάνουν όλοι τζόγκινγκ ή είναι ασυνείδητοι;


Όμως, για να υποκρύψουν την επονείδιστη πραγματικότητα, ότι δεν ήθελαν να κλείσουν τις μη ζωτικής σημασίας (υγεία, διανομή διατροφικών ειδών και φαρμάκων) επιχειρήσεις, πασχίζουν να δείξουν με το δάκτυλο ως υπεύθυνους εκείνους που δεν μένουν στο σπίτι. Και τώρα επικαλούνται την κινητοποίηση του στρατού στους δρόμους, περισσότερους ελέγχους, καταστολή. Μία υποκριτική και απαράδεκτη πονηριά  απέναντι στην αδήριτη αλήθεια των γεγονότων.


Γνωρίζουμε πως το να βλέπει τον στρατό στους δρόμους είναι μία εικόνα που αρέσει πολύ στο κατεστημένο, γιατί λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγων.

Γνωρίζουμε πως κόβοντας πρόστιμα και εφαρμόζοντας αυταρχικές εξουσίες μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης είναι το όνειρο κάθε τυραννίσκου, ακόμη και εκείνων της επαρχίας.


Γνωρίζουμε πως το σκέφτεστε και το εύχεστε, γνωρίζουμε πως μία από τις επόμενες βραδιές θα δείτε στην τηλεόραση να λένε ότι πλέον δεν θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, παρά μόνον σε συγκεκριμένες ώρες για να κάνετε ψώνια. Αυτό ονομάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τουλάχιστον να είσαστε ειλικρινείς γι’ αυτό, τουλάχιστον μην προσπαθείτε να μας κοροϊδέψετε.


Τώρα τούτος ο συναγερμός για την πανδημία είναι προτεραιότητα όλων μας και εκείνων που έχουν μεγάλες ευθύνες και όσων έχουν μικρότερες.
Ο εχθρός τούτος είναι αόρατος και θανατηφόρος, το αποδεικνύουν οι αριθμοί των επίσημων απολογισμών.

Άλλοι εχθροί, όμως, είναι κατά το μάλλον ή ήττον ορατοί και πλέον έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο προσκήνιο.


Γνωρίζουμε να διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ των πραγμάτων και τις προτεραιότητες στα οποία θα πρέπει να προσαρμοσθούμε. Όμως μόλις τελειώσει τούτος ο συναγερμός θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μη λησμονηθούν γρήγορα οι υποκρισίες που ακούμε, ο κυνισμός του Συλλόγου Βιομηχάνων που θέλησε να κρατήσει τα εργοστάσια ανοικτά, οι ευθύνες για το εθνικό σύστημα υγείας και των δικτύων κοινωνικής προστασίας κι επίσης οι φιλοδοξίας μίας ανταγωνιστικής, υποτελούς και αυταρχικής κοινωνίας, που ρίχνουν τα πέπλα τους σε αυτές τις εβδομάδες.

Η μνήμη μας είναι εκπληκτική.

(Μετάφραση: Γιώργης-Βύρων Δάβος)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα