ΑΘΗΝΑ
09:50
|
28.04.2024
«Αφρίζοντας, οι Δυτικοί υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, ισχυριζόμενοι με πονηριά, ότι απλώς βοηθούν την Ουκρανία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κοινή Δήλωση για τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ θέτει την Ευρώπη σε υποδεέστερη θέση έναντι της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της διπλωματικής δραστηριότητας της Ρωσίας για το 2022.

«Η Ευρώπη έχασε την ανεξαρτησία της», επισήμανε προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήρη δέσμευση των Ευρωπαίων να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσον αφορά τον γεωπολιτικό περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία θα οικοδομήσει νέες μορφές αλληλεπίδρασης με φιλικές χώρες, τις οποίες η Δύση δεν θα μπορέσει να επηρεάσει, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Δημιουργούνται νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης. Η Δύση προσπαθεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, μέσω μηχανισμών που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που δημιούργησε. Φυσικά, ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα είναι ένα από τα κυριότερα εργαλεία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Γι’ αυτό, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, των BRICS και άλλων δομών, όπως η ΚΑΚ και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, καθώς και σε συνεργασία με περιφερειακές ενώσεις της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, να οικοδομήσουμε νέες μορφές αλληλεπίδρασης μακριά από την εξάρτηση της Δύσης και τις νεοαποικιακές μεθόδους της, που εφευρέθηκαν για την καταλήστευση του πλανήτη», τόνισε ο κ. Λαβρόφ μιλώντας για μια Δύση, η οποία προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να σταματήσει την αντικειμενική αυτή διαδικασία ανάδυσης ενός πολυπολικού κόσμου.

Δυτικό μπλοκ εναντίον Μόσχας και Πεκίνου

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μπλοκ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Για το σκοπό αυτό», ανέφερε, «καταστρέφονται συστηματικά εκείνοι οι μηχανισμοί και οι πλατφόρμες συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες γύρω από την ASEAN με βάση τις αρχές της ισότητας, της συναίνεσης και της ισορροπίας συμφερόντων».

«Αντίθετα, δημιουργούνται στρατιωτικά μπλοκ. Το πιο σαφές παράδειγμα αυτού είναι η AUKUS, το αγγλοσαξονικό μπλοκ στην Ασία που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία. Η Ιαπωνία εμπλέκεται ενεργά σε αυτό το μπλοκ. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κισίντα στην Ουάσιγκτον έληξε με επιβεβαίωση αυτής της πορείας», επισήμανε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ δημιουργούν έναν συνασπισμό με  ευρωπαϊκές χώρες για να λύσουν «το ρωσικό ζήτημα», ακολουθώντας τακτικές όπως εκείνες του Ναπολέοντα αλλά και του Χίτλερ που αναζήτησε μια «τελική λύση» για την εξάλειψη των Εβραίων της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως εκπρόσωπό τους, υποστήριξε, «οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με το ίδιο καθήκον: την “τελική λύση” του ρωσικού ζητήματος».

Δυτικό εφαλτήριο κατά της Μόσχας το καθεστώς του Κιέβου

Σχολιάζοντας τη λέξη «εισβολή», ο κορυφαίος διπλωμάτης ανέφερε πως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα από το 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εισέβαλαν σε ξένος έδαφος περί τις 300 φορές».

Η Δύση μετέτρεψε την Ουκρανία σ’ ένα ναζιστικό αστυνομικό κράτος, σε εφαλτήριο για επίθεση στη Ρωσία, προκειμένου να υπονομεύσει τα συμφέροντά της, τόνισε και εξήγησε: «Ήδη στην Αζοφική Θάλασσα σχεδιάζεται η κατασκευή ναυτικών βάσεων, κυρίως αγγλοσαξονικών», είπε ο κ. Λαβρόφ, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι οι στόχοι της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», καθορίζονται από τα συμφέροντα ασφάλειας της Ρωσίας.

Δεν πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Μόσχα, ξεκαθάρισε.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ουκρανία, καθώς και άλλες περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν πρέπει να έχουν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής που αποτελούν άμεση απειλή στη χώρα μας», επεσήμανε προσθέτοντας πως «δεν πρέπει, επίσης, να υπάρχουν διακρίσεις και διώξεις κατά όσων κτά τη θέληση της μοίρας είναι Ουκρανοί πολίτες, αλλά θέλουν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε με αυτές τις παραδόσεις σε πλήρη συμφωνία με το ουκρανικό σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελεύθερη ανάπτυξη, χρήση και προστασία των ρωσικών και άλλων μειονοτικών γλωσσών».

Μιλώντας για τις «ειρηνευτικές» προτάσεις Ζελένσκι, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «παράλογες» προτάσεις και σχέδια του προέδρου της Ουκρανίας. «Ο Ζελένσκι προβάλλει εντελώς παράλογες πρωτοβουλίες, όπως ένα σχέδιο δέκα σημείων, που περιέχει τα πάντα – επισιτιστική ασφάλεια, ενεργειακή ασφάλεια, βιολογική ασφάλεια, απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από παντού, μετάνοια, δικαστήριο και καταδίκη της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Ζελένσκι είναι εντελώς εκτός συζήτησης, όσο το Κίεβο συνεχίζει να αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση».

Τόνισε δε, ότι είναι εκ του πονηρού η ρητορική της Δύσης πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά η Μόσχα αρνείται. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε σοβαρή πρόταση. Δεν βλέπουμε όμως ακόμη σοβαρές προτάσεις», τόνισε.

«Αφρίζουν» οι Δυτικοί

Η έκταση της υποστήριξης προς την Ουκρανία δείχνει ότι το διακύβευμα της Δύσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας είναι πολύ υψηλό σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. «Αφρίζοντας από το στόμα, οι Δυτικοί υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, ισχυριζόμενοι με πονηριά, ότι απλώς βοηθούν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα στα σύνορα με τη Σουηδία και την Φινλανδία, εάν αυτές ενταχθούν στη Συμμαχία.

Μιλώντας, τέλος για την παγκόσμια οικονομία, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Φυσικά, οι δυτικοί συνάδελφοί μας και τα Δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι η λεγόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και όσα συμβαίνουν πολιτικά γύρω από το ζήτημα, ευθύνονται για όλα τα δεινά της παγκόσμιας οικονομίας», είπε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, και άλλων διεθνών δομών αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση ωρίμαζε πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα