ΑΘΗΝΑ
20:08
|
27.04.2024
Έξαρση του ιού στην Ευρώπη, τοπικά lockdown στη Μαδρίτη, νέα μνημειώδης γκέλα του Τραμπ.
Indian paramedics after screening take down the names of Muslims wearing face masks before they are being to a bus that will take them to a quarantine facility, amid concerns over the spread of the new coronavirus at the Nizamuddin area of New Delhi, India, Tuesday, March 31, 2020. Police has cordoned off the area after several people who attended an Islamic congregation earlier this month here tested positive for Covid-19. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Manish Swarup)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ινδία είναι πλέον η δεύτερη χώρα σε αριθμό μολύνσεων μετά τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό διάδοσης του ιού, όμως, να είναι ο ταχύτερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη.

Εδώ και πέντε μέρες, τα κρούσματα που εντοπίζεται καθημερινά είναι περισσότερα από 90.000 χιλιάδες, ενώ οι νεκροί του Covid-19 έχουν υπερβεί του 80.000 (ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά χαμηλός και αποδίδεται εν μέρει στον νεανικό πληθυσμό της χώρας αλλά και σε παραβλέψεις ή παρατυπίες στην επισημη καταμέτρηση).

Όπως συνέβη και στις περισσότερες χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία εκτοξεύθηκε όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τις απαγορεύσεις προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία. Με εξαίρεση τα σχολεία και τους κινηματογράφους που παραμένουν κλειστά, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας λειτουργούν κανονικά.

Τα νοσοκομεία της χώρας – ειδικά όσα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για πιθανές ελλείψεις σε απαραίτητα είδη για την περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Χαρακτηριστικά, κάθε μέρα του Σεπτεμβρίου χρησιμοποιούνται στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Ινδίας 2.700 μετρικοί τόνοι συμπιεσμένου οξυγόνου, με τον αντίστοιχο αριθμό τον Απρίλιο να ήταν 750.

Τοπικά lockdown στη Μαδρίτη

Από την Παρασκευή (18/09), στην Ισπανική πρωτεύουσα θα ισχύσουν τα νέα έκτακτα μέτρα που έχει εξαγγείλει από χθες η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά προβλέπονται τοπικά lockdown και περιορισμός της κυκλοφορίας σε περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας στη Μαδρίτη βρίσκεται συγκεντρωμένο το ένα τρίτου του ενεργού επιδημικού φορτίου της χώρας, με τις μεγαλύτερες εστίες να εντοπίζονται στις νότιες συνοικίες της πόλης. Ο Αντόνιο Θαπατέρο, ο πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής του υπουργείου για τον Covid-19 χαρακτήρισε “αναγκαία” τη λύση της επιβολής καραντίνας στις περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται “στο κόκκινο”.

Μέχρι στιγμής, η Ισπανία έχει καταγράψει 603.167 κρούσματα, τα περισσότερα ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει τους 30.000.

Η “νοοτροπία της αγέλης” του Τραμπ

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε για μία ακόμα φορά την αδιαφορία του για οτιδήποτε έχει να κάνει με την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη, υποπίπτωντας σε ένα μνημειώδες γλωσσικό ολίσθημα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς λέγοντας ότι ο ιός θα υποχωρήσει, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να εμβολιαστεί ο πληθησμός, επειδή εν τω μεταξύ στη χώρα θα έχει καλλιεργηθεί η “νοοτροπία της αγέλης”.

Πιθανότατα είχε στο μυαλό την “ανοσία της αγέλης” αλλά το προεδρικό lapsus linguae δεν απέχει και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα, τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και για μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας.

Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδειχθεί καταστροφική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την εικόνα των ΗΠΑ να παρουσιάζει πρωτοφανή φθορά στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Με πληροφορίες από BBC World, TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα