ΑΘΗΝΑ
18:34
|
28.04.2024
Ο νοτιοαφρικανικός στρατός πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με δυνάμεις από την Ρωσία και την Κίνα από τις 17 με 27 Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Waterkloof στην Πρετόρια, προσγειώθηκε σήμερα το αεροσκάφος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται τη Νότια Αφρική, μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη αφρικανική περιοδεία του.

Ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ναλέντι Πάντορ, η οποία έχει επανειλημμένων διακηρύξει την ουδετερότητα της χώρας της όσο αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία και έχει επικρίνει τη Δύση για επιλεκτική καταδίκη της Ρωσίας την ίδια στιγμή που αγνοεί άλλες επιθετικές ενέργειες, όπως η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν οι προετοιμασίες για τη δεύτερη ρωσοαφρικανική σύνοδο κορυφής και διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 26-29 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ομάδα των BRICS, όπου η Νότια Αφρική ασκεί την προεδρία φέτος, τη δέσμευση σε άλλες διεθνείς πλατφόρμες, διμερή θέματα και βασικά διεθνή γεγονότα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Ν. Αφρική έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει έως τώρα απέχει από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ σε σχέση με ψηφίσματα καταδίκης της Μόσχας.

Να σημειωθεί, ότι η Νότια Αφρική πρόκειται να φιλοξενήσει κοινές ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από την Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική ακτή της χώρας, κοντά στο λιμάνι του Ντέρμπαν απ’ όπου περνούν σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι, από τις 17 με 27 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή και της φρεγάτας Admiral Gorshkov του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon.

Επόμενοι σταθμοί στην περιοδεία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αφρική θα είναι η Μποτσουάνα και η Αγκόλα, ενώ σε έναν δεύτερο κύκλο, μέσα στον Φεβρουάριο, αναμένεται να επισκεφθεί στη Βόρεια Αφρική τον Φεβρουάριο για να επισκεφθεί την Τυνησία, τη Μαυριτανία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα