ΑΘΗΝΑ
21:15
|
07.05.2024
Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα μπορεί να επικυρώσει άμεσα το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία μπορεί να περιμένει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έως ότου η συνυποψήφιά της Σουηδία επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκκα Χααβίστο.

«Δεν το βλέπουμε ως επιλογή, εάν μόνο μία χώρα γινόταν αποδεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle. Εξήγησε ότι η έλλειψη επείγοντος οφειλόταν στο γεγονός ότι η Φινλανδία είχε λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από πολλά μεμονωμένα κράτη και τις θεωρούσε επαρκείς.

Ο Χααβίστο εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, κατά τον οποίο οι ηγέτες των κρατών μελών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η Άγκυρα μπορεί να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ απορρίπτει αυτό που υπέβαλε η Σουηδία.

Ο Χααβίστο επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη δήλωση του Ερντογάν. Έλαβε επιβεβαίωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας ήδη τον Μάρτιο, προτού εκείνο διακόψει τη λειτουργία του ενόψει των γενικών εκλογών, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός.

Πέραν των τουρκικών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά τους Κούρδους, οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Στοκχόλμη κλονίστηκαν αυτόν τον μήνα, αφού ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλουντάν έκαψε το Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία. Ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να ελπίζει στη συναίνεση της χώρας του αφού επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί. Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις χώρες ανέστειλαν τις τριμερείς συνομιλίες για το θέμα της εισδοχής των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Δανο-Σουηδός ακροδεξιός Παλουντάν πραγματοποίησε νέες διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, μία από τις οποίες ήταν μπροστά από το Ρωσικό Προξενείο στην Κοπεγχάγη. Ορισμένα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι, βάζοντας φωτιά στο Κοράνι και στις σχέσεις της Σουηδίας με την Τουρκία, ο Παλουντάν εξυπηρέτησε τη Ρωσία. Ο Χααβίστο ισχυρίστηκε επίσης σε συνέντευξή του το Σάββατο, ότι μια τέτοια σύνδεση θα μπορούσε να υπάρχει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, καταδίκασε τις ενέργειες του Παλουντάν και η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, περιέγραψε την προσπάθεια του Χααβίστο να «κολλήσει» τον Παλουντάν στη Μόσχα ως «αηδιαστική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα