ΑΘΗΝΑ
16:43
|
28.04.2024

Την εξάπλωση της επιρροής και δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) διεθνώς και κυρίως στην Αφρική διαπιστώνει το αμερικανικό «Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας». Ο διευθυντής του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εξάπλωση της επιρροής και δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) διεθνώς και κυρίως στην Αφρική διαπιστώνει το αμερικανικό «Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας».

Ο διευθυντής του Κέντρου, Κρίστοφερ Μίλερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην αρμόδια επιτροπή του κογκρέσου, διαπίστωσε πως παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, η οργάνωση συνεχίζει την «παγκόσμια επιθετική στρατηγική» σε συνεργασία με 20 ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Το ΙΚ «έχει επιδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι ικανό να αναγεννιέται» ανέφερε ο Μίλερ, τονίζοντας πως «σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, οι ομάδες που πρόσκεινται στο ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και έχουν επεκτείνει τα εδάφη τους». Εκτίμησε επίσης πως το ΙΚ «επιδιώκει ακόμη να διαπράξει επιχειρήσεις εναντίον των Δυτικών» αν και έχουν περιοριστεί οι δυνατότητές του να οργανώσει επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες του Παρισιού ή των Βρυξελλών, το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο επόμενος στόχος του ΙΚ είναι να απελευθερώσει τους χιλιάδες μαχητές του και τις οικογένειές τους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία. Προειδοποίησε μάλιστα πως οι οργανώσεις αυτού του είδους επωφελήθηκαν από την πανδημία Covid-19 γιατί «παρουσίασαν την ασθένεια ως θεϊκή τιμωρία» ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησαν τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα