ΑΘΗΝΑ
03:54
|
28.04.2024
Μετά την Chevron και την ExxonMobil, ήρθε η σειρά της Shell να ανακοινώσει ότι τα κέρδη της για το 2022 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Shell κατέγραψε κέρδη 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την εταιρεία, ενόσω τα βρετανικά νοικοκυριά πάλευαν να αντεπεξέλθουν στο εκτοξευόμενο κόστος της ενέργειας.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη του 2022 ξεπέρασαν κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008 και ήταν υπερδιπλάσια των κερδών της για το 2021 (19,29 δισ. δολάρια).

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία σημείωσε ένα ακόμα ρεκόρ κερδίζοντας 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Τα αποτελέσματά μας το τέταρτο τρίμηνο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καταδεικνύουν τη δύναμη του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου της Shell, καθώς και την ικανότητά μας να παρέχουμε ζωτική ενέργεια στους πελάτες μας σε έναν ασταθή κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ουαέλ Σάουαν.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι έχει μοιράσει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και ότι σχεδιάζει άλλη μια επαναγορά μετοχών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell δήλωσε ακόμα ότι αυτές είναι «απίστευτα δύσκολες στιγμές – βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι ανεξέλεγκτος σε όλο τον κόσμο», ωστόσο η Shell παίζει τον ρόλο της, επενδύοντας σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η οικονομική διευθύντρια της πετρελαϊκής, Σίνιντ Γκόρμαν, πρόσθεσε ότι η Shell είχε πληρώσει 13 δισ. δολάρια σε φόρους παγκοσμίως το 2022 και υπογράμμισε ότι η Shell διεκπεραίωσε το 11% των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε., μειώνοντας την πίεση στον εφοδιασμό που προκλήθηκε από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η έκθεση, ωστόσο, πυροδότησε επικρίσεις και εκκλήσεις για επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη της μεγάλης πετρελαϊκής, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στελέχη των Εργατικών δήλωσαν ότι τα κέρδη της Shell ήταν «εξωφρενικά» και ότι η κυβέρνηση άφησε τις ενεργειακές εταιρείες ανεξέλεγκτες. Ζήτησαν επίσης την απόσυρση της αύξησης του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Ο Πολ Νόουακ, γενικός γραμματέας του Trades Union Congress, είπε ότι τα κέρδη της Shell είναι «αδιάντροπα» και αποτελούν «προσβολή για τις εργαζόμενες οικογένειες», τονίζοντας ότι οι έκτακτοι φόροι πρέπει να αυξηθούν.

«Καθώς τα νοικοκυριά πάνω-κάτω στη Βρετανία αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να τα βγάλουν πέρα, η Shell χτύπησε φλέβα χρυσού. Η ώρα των δικαιολογιών έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει μεγαλύτερο έκτακτο φόρο στις εταιρείες ενέργειας. Δισεκατομμύρια μένουν ανέγγιχτα», είπε.

«Αντί να κρατούν χαμηλά τους μισθούς των παραϊατρικών, των δασκάλων, των πυροσβεστών και εκατομμυρίων άλλων δημοσίων υπαλλήλων που υφίστανται σκληρή πίεση, οι υπουργοί θα πρέπει να κάνουν τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», σημείωσε ο Νόουακ.

«Η Shell μόλις κατέγραψε κέρδη 32 δισεκατομμυρίων λιρών. 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει τίποτα ρεαλιστικό στο να αφήνεις την απληστία να τρέχει αχαλίνωτη ενώ οι φτωχότεροι παγώνουν μέχρι θανάτου. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό. Θα πρέπει να είναι σε δημόσια χέρια», σχολίασε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Shell δεν είναι η μόνη πετρελαϊκή που κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη της ιστορίας της το 2022. Την Τρίτη η αμερικανική ExxonMobil ανακοίνωσε το δικό της ρεκόρ, με κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα, μια άλλη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Chevron, ανακοίνωσε πως επίσης έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της, κερδίζοντας 36,5 δισ. δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα