ΑΘΗΝΑ
10:09
|
28.04.2024
Ακολουθώντας το παράδειγμα ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και Τουρκίας, το Ισραήλ συσφίγγει τις σχέσεις με την Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέρα Αφρικής είναι η σημερινή για την ισραηλινή διπλωματική υπηρεσία καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφονται δύο σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις του Ισραήλ με δύο αφρικανικές χώρες: το Τσαντ, που άνοιξε σήμερα πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, και το Σουδάν, στο οποίο βρέθηκε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, προετοιμάζοντας το έδαφος για ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους εξομάλυνσης σχέσεων με την επικείμενη υπογραφή μίας ακόμη «συμφωνίας του Αβραάμ».

Προηγήθηκαν, νωρίς σήμερα το πρωί, τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ, στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραμάτ Γκαν, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 1972.

Στα εγκαίνια παρέστη ο πρόεδρος του Τσαντ (γιος του πρώην προέδρου Ιντρίς Ντεμπί) Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την εξέλιξη «ιστορική» που καταγράφεται μετά την επίσκεψη που είχε κάνει στο Ισραήλ ο Αφρικανός πρώην πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί το 2019, προετοιμάζοντας από τότε το έδαφος για τη σημερινή εξέλιξη που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία ακόμη «συμφωνία του Αβραάμ» (σ.σ. όπως αποκαλούνται οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες). Ωστόσο ο Ιντρίς Ντεμπί σκοτώθηκε σε μάχες με αντικυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις το 2021 με αποτέλεσμα να καταλάβει στη συνέχεια στρατιωτικά την εξουσία ο γιος του Μαχαμάτ.

Ο Μαχαμάτ Ντεμπί έφθασε στο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από τον διευθυντή της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα.

Ο Έλι Κοέν στο Χαρτούμ

Από νωρίς σήμερα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν συναντώντας πλήθος Σουδανών αξιωματούχων με πρώτο τον Σουδανό στρατηγό  και «πρόεδρο» της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπαρχάν.

Ο Κοέν και ο Μπαρχάν συζήτησαν «τρόπους εγκαθίδρυσης καρποφόρων σχέσεων» μεταξύ των χωρών τους και τις «προοπτικές συνεργασίας» σε ασφάλεια, γεωργία, ενέργεια, υγεία, διαχείριση υδάτινων πόρων, εκπαίδευση.

Ο Κοέν επέστρεψε αργότερα απόψε στο Ισραήλ και έδωσε συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζοντας την πρωινή επίσκεψη στο Χαρτούμ «ιστορική διπλωματική εξέλιξη».

Ο Κοέν ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ που μετέβη στο Χαρτούμ. Είχε προηγουμένως επισκεφθεί το Σουδάν τον Ιανουάριο του 2021 αλλά τότε είχε την ιδιότητα του υπουργού Πληροφοριών.

Μαζί του σήμερα το πρωί στο Χαρτούμ ήταν ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ρονίν Λεβί, που μιλά άπταιστα αραβικά και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές σχέσεις με αξιωματούχους του Τσαντ και του Σουδάν.

Πέρα από την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνίας του Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ-Σουδάν, δεν αποκλείεται (σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ) να ακολουθήσουν και συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με την Μαυριτανία και ίσως και με την Ινδονησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα