ΑΘΗΝΑ
02:53
|
21.09.2024
Να σταματήσουν οι μεταδόσεις όλων των αθλητικών αγώνων σε Ρωσία και Λευκορωσία δηλώνουν οι ΗΠΑ, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού θα είναι μια άσκοπη διοργάνωση, σύμφωνα με τον υπουργό Αθλητισμού της Πολωνίας, Καμίλ Μπόρτνιτσουκ, εάν επιτραπεί η συμμετοχή στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές. Όπως είπε, σε αυτή την περίπτωση, τους Αγώνες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν ακόμη και 40 χώρες.

Η δήλωση του Πολωνού αξιωματούχου έγιναν αφότου Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία απέρριψαν από κοινού σχέδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν το 2024 στους Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «διερευνήσει ένα μονοπάτι» για να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται στο Παρίσι υπό ουδέτερη σημαία, προσθέτοντας ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του».

Η κίνηση προκάλεσε καταδίκη, με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χαρακτηρίζει το σχέδιο «έναν κόσμος μακριά από την πραγματικότητα του πολέμου». Η Ουκρανία έχει ήδη απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του 2024, αν συμβεί αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΔΟΕ επισήμανε χθες, Πέμπτη, ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ θα «τιμωρούσε μόνο τους αθλητές».

Ο Καμίλ Μπόρτνιτσουκ προέβλεψε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός 40 χωρών, στο οποίο θα μετέχουν Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς, για να υποστηρίξει το «μπλόκο» στο σχέδιο της ΔΟΕ πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση για τις 10 Φεβρουαρίου. «Με αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες αποφάσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, αν μποϊκοτάρουμε τους Αγώνες, ο συνασπισμός στον οποίο θα είμαστε μέρος θα είναι αρκετά ευρύς ώστε να κάνει τη διεξαγωγή των Αγώνων άσκοπη», είπε ο Πολωνός υπουργός Αθλητισμού.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας, Βαντίμ Γκουτσαΐτ, είπε ότι οι αθλητικοί φορείς της χώρας πρέπει να «ενισχύουν την επικοινωνία» με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να διατηρήσουν την απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, η οποία επιβλήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε από τότε ότι αυτό προοριζόταν μόνο ως «προστατευτικό» μέτρο προς αυτούς τους αθλητές και τώρα επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Αθλητισμού από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία δήλωσαν ότι «κάθε προσπάθεια της ΔΟΕ να επαναφέρει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές στους Αγώνες, ακόμη και υπό ουδέτερη σημαία, θα πρέπει να απορριφθεί». «Οι προσπάθειες επιστροφής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες υπό το πέπλο της ουδετερότητας νομιμοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις και την ευρεία προπαγάνδα αυτών των χωρών», υποστηρίζουν και κάλεσαν «όλους τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ομοσπονδίες» να απομακρύνουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από διεθνείς αγώνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι υποστηρίζει την αναστολή των αθλητικών οργάνων διοίκησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ενθαρρύνει επίσης τους οργανισμούς να σταματήσουν τη μετάδοση γεγονότων και στις δύο χώρες. Η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους αγώνες και προειδοποίησε την Ουκρανία και άλλα έθνη για τις συνέπειες της απειλής με μποϊκοτάζ.

«Η απειλή για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, που εξετάζει επί του παρόντος η NOC της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές που πρεσβεύει», έγραψε η ΔΟΕ σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Το μποϊκοτάζ είναι παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές», σημειώνεται.

Πηγή: efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα