ΑΘΗΝΑ
06:08
|
28.04.2024

Η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια συζητήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια συζητήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ, επικαλούμενο ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Τουρκίας, ανέφερε πως στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία πως οι θεσμοί της ΕΕ και οι χώρες-μέλη θα υιοθετήσουν «μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα» ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, «χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις».

Επανέλαβε επίσης ότι τον ισχυρισμό πως η Άγκυρα είναι «ανοιχτή» σε λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών μέσω ενός «φιλικού διαλόγου και δίκαιων διαπραγματεύσεων». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες επικαλούμενος την «αποφασιστική προστασία» όλων των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Άγκυρας «παντού και πάντα, απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγνοεί αυτά τα δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες».

Τουρκική δυσαρέσκεια για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου

Έντονη αντίδραση στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιφύλαξε το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

 Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το ψήφισμα «ανεδαφικό» και «απαράδεκτο» θεωρώντας πως εξυπηρετεί τα «εγωιστικά» συμφέροντα ορισμένων χωρών μελών (υπονοώντας Ελλάδα και Κύπρο). Η στάση του ευρωκοινοβουλίου θεωρείται επίσης «προκατειλημμένη και άδικη» με το επιχείρημα πως συνιστά μία «άκυρη και μονόπλευρη»… ερμηνεία του θαλασσίου δικαίου «για την οποία δεν έχει την αρμοδιότητα, πλήττουν τη φήμη του».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου καταλήγει επικρίνοντας τη στάση του ευρωκοινοβουλίου σαν «ασύμβατη» με τη λεγόμενη «καλή θέληση και κοινή λογική» της Άγκυρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα