ΑΘΗΝΑ
18:22
|
02.10.2024
Η σημερινή απεργία είναι η τρίτη από την αρχή της χρονιάς σε μια κλιμάκωση που την περασμένη εβδομάδα έβγαλε στους δρόμους 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα στο Παρίσι και τις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας, καθώς οι εργαζόμενοι κατέρχονται στην τρίτη συνεχόμενη απεργία τους, ενάντια στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τον πρόεδρο Μακρόν να δείχνει διατεθειμένος να φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα παρά την σφοδρή αντίδραση από την αριστερά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η σημερινή απεργία είναι η τρίτη που διοργανώνεται από την αρχή της χρονιάς, σε μια κλιμάκωση που την περασμένη εβδομάδα έβγαλε στους δρόμους 1,3 εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τα συνδικάτα ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα.Τα τρένα και το μετρό του Παρισιού αναμένεται να δουν ξανά «σοβαρές διακοπές» σήμερα Τρίτη, δήλωσαν οι χειριστές, με περίπου μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί νότια της πρωτεύουσας να αναμένεται να ακυρωθούν.

Περισσότερες πορείες έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, αν και τα συνδικάτα του σιδηροδρομικού φορέα SNCF δήλωσαν ότι δεν θα καλέσουν σε απεργία το Σαββατοκύριακο, καθώς έχει ξεκινήσει το χειμερινό κλείσιμο των σχολείων και πολλοί πολίτες ταξιδεύουν για διακοπές.

Η πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην γαλλική εθνοσυνέλευση μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, περιλαμβάνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη  και αύξηση του αριθμού των ετών που οι άνθρωποι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προσφέρθηκε την Κυριακή να αμβλύνει ελαφρώς τα σχέδια της κυβέρνησης επιτρέποντας σε όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν συμπληρώσουν τα 22 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, αλλά οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές για την κυβέρνηση καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν 70% των Γάλλων δεν θέλουν την μεταρρύθμιση.

Το κυβερνών κόμμα το ελπίζει να περάσει το νομοσχέδιο με τη βοήθεια συμμάχων της πολιτικής δεξιάς, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε αμφιλεγόμενες εκτελεστικές εξουσίες. Όμως τα μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης αντιτίθενται σθεναρά και έχουν καταθέσει χιλιάδες τροπολογίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βαριές κατηγορίες για τον ράπερ Diddy: Πάνω από 100 άτομα ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν

Απειλές από ΗΠΑ κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την «ακέφαλη» Χεζμπολάχ στο πυρηνικό Ιράν

ΗΠΑ: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του για φαγητό λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα