Η Βαρκελώνη διέκοψε προσωρινά τους δεσμούς με το Ισραήλ λόγω της πολιτικής της απέναντι στην Παλαιστίνη. Η πόλη της Βαρκελώνης είναι αδελφοποιημένη με το Τελ Αβίβ και τη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.
Η προερχόμενη από το καταλανικό κίνημα ενάντια στις εξώσεις Άντα Κολάου, δήμαρχος της Βαρκελώνης, έγραψε χθες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να του ανακοινώσει ότι η πόλη θα αναστείλει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος, έως ότου το τελευταίο να τερματίσει τη «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Παλαιστίνης».
«Αποφάσισα να διακόψω προσωρινά τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και με τους επίσημους θεσμούς αυτού του κράτους -συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αδελφοποίησης με το Δημοτικό Συμβούλιο του Τελ Αβίβ- έως ότου οι ισραηλινές αρχές βάλουν τέλος στο σύστημα παραβιάσεων εναντίον του παλαιστινιακού λαού και συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», έγραψε η δήμαρχος.
Η Κολάου τόνισε ότι το μποϊκοτάζ του Ισραήλ δεν ισχύει για τον Ισραηλινό ή τον Παλαιστινιακό λαό που «εργάζεται για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».
Είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν εμπλέκεται συχνά στη διεθνή πολιτική, έλαβε την απόφαση αφού 100 ομάδες και περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι της πόλης υπέγραψαν αίτημα για διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.
Οι Οργανισμοί για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη, μια ομοσπονδία περισσότερων από 100 ΜΚΟ, προέτρεψαν τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης να διακόψει τη σύνδεση των δύο αδελφοποιημένων πόλεων μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τον Μάιο του 2021.
Η ομοσπονδία ζήτησε «να ενταθούν οι προσπάθειες καθώς και οι επαφές με τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την αποκλιμάκωση της βίας, την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό της κατοχής».
Η κίνηση της Κολάου να εισέλθει στη διεθνή πολιτική έρχεται δύο μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές και στην Ισπανία θεωρείται ότι η επιλογή της απευθύνεται στους φυσικούς υποστηρικτές της στην πολιτική αριστερά.
Ο Λιόρ Χαϊάτ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, καταδίκασε την κίνηση του δημοτικού συμβουλίου ως «αντίθετη με τις επιθυμίες των κατοίκων της Βαρκελώνης».
«Η δήλωση της δημάρχου της Βαρκελώνης για την αναστολή των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με την πόλη του Τελ Αβίβ είναι μια λυπηρή απόφαση που είναι εντελώς αντίθετη με τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών της Βαρκελώνης και των εκπροσώπων τους στο δημοτικό συμβούλιο. », έγραψε στο Twitter.
Η Ομοσπονδία Ισπανικών Εβραϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε την κίνηση ως «ραφιναρισμένο αντισημιτισμό».
«[Το Ισραήλ] είναι η μόνη εβραϊκή χώρα στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, κατά τη γνώμη μας, αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ή με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή με την ειρήνη. Αυτό έχει ένα όνομα και ονομάζεται ραφιναρισμένος αντισημιτισμός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η κίνηση δίχασε επίσης την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Βαρκελώνης.
Η Κολάου είναι σύμμαχος του Podemos που είναι ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, η οποία ηγείται από τους Σοσιαλιστές.
Η Λάια Μπονέ, ηγέτιδα του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαρκελώνη, κάλεσε την Κολάου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ της καταλανικής πόλης και του Τελ Αβίβ.
«Θα πρέπει να ενισχύσουμε, όχι να αποδυναμώσουμε, τον ρόλο της Βαρκελώνης στον κόσμο», είπε.
Ο Αντόνιο Αλόνσο, ειδικός σε διεθνείς μελέτες στο Πανεπιστήμιο CEU San Pablo στη Μαδρίτη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι σχέσεις της Ισπανίας με το Ισραήλ άλλαξαν τα τελευταία χρόνια.
«Από την επιστροφή στη δημοκρατία, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις έδειχναν περισσότερη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους, ενώ οι συντηρητικές προς το Ισραήλ», είπε. «Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση και των δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».
Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι Εβραίοι έφτασαν στη Βαρκελώνη πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια, πιστεύουν οι ιστορικοί, αλλά πολλοί έφυγαν μετά από μια επίθεση στην εβραϊκή κοινότητα το 1391.