ΑΘΗΝΑ
01:49
|
06.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Peru, το 70% των Περουβιανών θέλουν οι γενικές εκλογές να διεξαχθούν το 2023 και όχι αργότερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Peru, το 70% των Περουβιανών πιστεύουν ότι η λύση στην τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κρίση της χώρας είναι να προχωρήσουν φέτος οι γενικές εκλογές, το 22% των ερωτηθέντων τον Απρίλιο του 2024 και το 7% κανονικά το 2026.

«Εκλογές φέτος 2023: 70%. Εκλογές τον Απρίλιο του 2024: 22%. Εκλογές το 2026: 7%. Αναποφάσιστοι: 1%» ήταν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την έρευνα Ipsos Peru για την América Televisión, που διεξήχθη μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου 2023, σε ένα σύνολο 1.210 ατόμων άνω των 18 ετών σε εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, το 47% είπε ότι οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατό, το 21% πίστευε ότι πρέπει να υπάρξουν εκλογικές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια εκλογές. Συγκριτικά, το 19% είπε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και συντακτική συνέλευση.

Όσον αφορά τη διοίκηση της μεταβατικής προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε, η έρευνα αποκάλυψε ότι το 76% των Περουβιανών τάσσεται υπέρ της παραίτησής της και της προκήρυξης εκλογών, το 20% υποστηρίζει τη συνέχιση της θητείας της, ενώ το 4% δεν διευκρινίζει.

Η κυβέρνηση της Μπουλουάρτε έχει ποσοστό αποδοκιμασίας 74%, σύμφωνα με την έρευνα Ipsos Peru, η οποία δείχνει επίσης ότι το 18% υποστηρίζει την κυβέρνησή του και το 8% δεν διευκρινίζει. Σύμφωνα με το νόμο, η Μπουλουάρτε θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2026.

Όσον αφορά τη διοίκηση του Κογκρέσου, το ποσοστό αποδοκιμασίας των πολιτών ανέρχεται στο 82%, ενώ η έγκριση είναι στο 11% και το 7% δεν διευκρινίζει. Σε σύγκριση με έρευνα που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, η απόρριψη της διοίκησης της Μπουλουάρτε αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυτή της Βουλής αυξήθηκε κατά δύο.

Η ανάληψη της προεδρίας από τον επικεφαλής του Κογκρέσου, Χοσέ Ουίλιαμς Ζαπάτα, απορρίφθηκε από το 57% των ερωτηθέντων, οι οποίοι θεώρησαν ότι θα έπρεπε να εκλεγεί άλλος βουλευτής από την ολομέλεια. Το ότι ο Γουίλιαμς Ζαπάτα θα έπρεπε να αναλάβει τη θέση υποστήριξε το 25% και το 18% δεν διευκρίνισε.

Το Περού διέρχεται μια σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση που χαρακτηρίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέντρο Καστίγιο. Το Κογκρέσο έχει απορρίψει σε πολλές περιπτώσεις να προχωρήσει τις γενικές εκλογές για το 2023, ενώ η αστυνομική καταστολή έχει μέχρι στιγμής αφήσει περισσότερους από 60 νεκρούς στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα