Τουλάχιστον 380 από τις φάλαινες που εγκλωβίστηκαν σε αμμώδη ακτή της Τασμανίας έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση των Αυστραλιανών αρχών.
Από τη Δευτέρα, οι διασώστες έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν 50 περίπου μακρύπτερες φάλαινες-πιλότους που ξεβράστηκαν ζωντανές στη δυτική ακτή της Τασμανίας και επιχειρούν για τη διάσωση 30 ακόμη φαλαινών που εκτιμούν ότι είναι ακόμα ζωντανές.
Οι ισχυρές παλίρροιες που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο τους, ωθώντας κάποιες από τις απελευθερωμένες φάλαινες πίσω στην ακτή.
Οι Αυστραλοί έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες “για όσο υπάρχουν ζωντανές φάλαινες στα νερά ή στην ακτή”, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Όσο περνούν οι ώρες, οι φάλαινες που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή κουράζονται, ενώ χωρίς την πλευστότητα του νερού, τα εσωτερικά τους όργανα συνθλίβονται από το βάρος του ίδιου τους του σώματος. Ήδη, τουλάχιστον 380 φάλαινες έχουν ξεβραστεί νεκρές στην παραλία, με τις αρχές να εστιάζουν σιγά – σιγά στην επιχείρηση απομάκρυνσης των σορών τους.
Σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, τα κουφάρια θάβονταν στην παραλία ή μεταφέρονταν από τους λιμενικούς στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά ο αριθμός των νεκρών φαλαινών είναι τεράστιος.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν γιατί το συγκεκριμένο είδος φάλαινας πλησιάζει τόσο πολύ στις ακτές, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στα ρηχά ή να ξεβράζεται στην ακτή. Η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο συνέβη τόσο μαζικά, ήταν το 1996, όταν ένα κοπάδι 320 φαλαινών-πιλότων εγκλωβίστηκε σε αμμώδη ακτή της Δυτικής Αυστραλίας.
Με πληροφορίες από BBC World.