ΑΘΗΝΑ
08:17
|
27.04.2024
12.000 άνθρωποι χωρίς στέγη στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο. Συχνές οι πυρκαγιές στους άθλιους, υπερπλήρεις καταυλισμούς των Ρόχινγκια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς καταφύγιο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε έναν καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια -γνωστό ως Κοξ Μπαζάρ- στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές και έπληξε περίπου 2.000 καταφύγια.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν επιστρέψει τώρα στην περιοχή για να δουν τι μπορούν να σώσουν από τα ερείπια. Υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τη βία στη γειτονική Μιανμάρ, είναι τώρα άστεγοι.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά και δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 14:45 τοπική ώρα και γρήγορα κατάπιε τα καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά, δήλωσε αξιωματούχος.

«Περίπου 2.000 καταφύγια κάηκαν, αφήνοντας ακάλυπτους περίπου 12.000 εκτοπισμένους υπηκόους της Μιανμάρ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιζανουρ Ραμάν, επίτροπος προσφύγων του Μπαγκλαντές.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε τρεις ώρες, αλλά τουλάχιστον 35 τζαμιά και 21 κέντρα εκμάθησης για τους πρόσφυγες καταστράφηκαν επίσης, πρόσθεσε.

Οι φωτογραφίες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Πολλοί από εκείνους που έζησαν εκεί φαίνονται να διαλέγουν την απανθρακωμένη περιοχή, όπου έχουν απομείνει μόνο μεταλλικά στηρίγματα και δαντελωτές κυματοειδείς στέγες.

Αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι υπήρξαν «τεράστιες ζημιές» στον καταυλισμό. Είπε ότι βασικές υπηρεσίες, όπως κέντρα ύδρευσης και εγκαταστάσεις δοκιμών έχουν επίσης επηρεαστεί.

«Το καταφύγιό μου καταστράφηκε. [Το κατάστημά μου] κάηκε επίσης» , είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαμούν Τζοχάρ, ένας 30χρονος Ροχίνγκια.

«Η φωτιά μου πήρε τα πάντα, τα πάντα».

Πυκνά μαύρα σύννεφα φάνηκαν να υψώνονται πάνω από το στρατόπεδο 11, ένα από τα πολλά στη συνοριακή περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Οι καταυλισμοί, υπερπλήρεις και εξαθλιωμένοι, είναι ευάλωτοι στις πυρκαγιές.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, σημειώθηκαν 222 περιστατικά πυρκαγιάς στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια, συμπεριλαμβανομένων 60 περιστατικών εμπρησμών, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Μπαγκλαντές που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50.000 εκτοπίστηκαν μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που έπληξε έναν καταυλισμό στον οικισμό.

Ο προσφυγικός καταυλισμός, που λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, φιλοξενεί ανθρώπους που διέφυγαν από τη Μιανμάρ μετά από στρατιωτική καταστολή της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια.

Οι Ροχίνγκια είναι μουσουλμάνοι στη βουδιστική Μιανμάρ σε μεγάλο βαθμό, όπου αντιμετωπίζουν διώξεις για γενιές.

Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια που διαφεύγουν στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017, αφού ο στρατός της Μιανμάρ αντέδρασε βάναυσα όταν μια ομάδα ανταρτών Ροχίνγκια εξαπέλυσε επιθέσεις σε πολλές αστυνομικές θέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα