ΑΘΗΝΑ
15:15
|
28.04.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Αίγυπτο καθώς οι χώρες δύο χώρες αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους μετά από μια δεκαετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, την πρώτη σε υπουργικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία, θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν διακοπεί μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011.

Μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σαμέχ Σούκρι που είχε επισκεφθεί πρόσφατα της σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου θα βρεθεί αύριο Σάββατο στο Κάιρο, όπου οι δύο υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου είναι παγωμένες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν στενός σύμμαχος του προηγούμενου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων το 2013.

Το 2021, η Άγκυρα ανακοίνωσε την επανάληψη διπλωματικών επαφών με την Αίγυπτο, εγκαταλείποντας την κριτική της προσέγγιση απέναντι στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανοίγοντας ατραπούς επαφών με το Κάιρο με μια μεγάλη διπλωματική αποστολή που επισκέφθηκε την Αίγυπτο τον Μάιο, κατεύθυνση την οποία τόνισε και η συμβολική χειραψία Ερντογάν και Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα