ΑΘΗΝΑ
15:04
|
28.04.2024
Το μολυσμένο νερό δεν έχει ανιχνευθεί πέρα από την περίμετρο του εργοστασίου, δήλωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Μινεσότα αποκάλυψαν χθες ότι από μήνες υπήρξε διαρροή πάνω από 1,5 εκατομμυρίων λίτρων ραδιενεργού νερού από έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στη Μινεάπολη.

Η ιδιοκτήτρια του πυρηνικού εργοστασίου Μοντιτσέλο, Xcel Energy, ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τον καθαρισμό της διαρροής επιμένοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το ευρύ κοινό.

Οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στο εργοστάσιο αναρωτιούνται γιατί χρειάστηκαν πάνω από τρεις μήνες για την ενημέρωση του κοινού.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ρύπανσης της Μινεσότα (MPCA) είπε ότι περίπου 400.000 γαλόνια τριτιωμένου νερού διέρρευσαν από έναν σπασμένο σωλήνα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η διαρροή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 22 Νοεμβρίου και η πηγή της βρέθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και διορθώθηκε «λίγο μετά».

Η Xcel Energy και το κράτος «διαχειρίζονται ενεργά» την κατάσταση για να αποτρέψουν την εξάπλωση του νερού στον κοντινό ποταμό Μισισιπή, είπε ο Κιρκ Κουντέλκα της MPCA στο Minneapolis Star-Tribune.

«Αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ή το πόσιμο νερό», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κλαρκ, επικεφαλής της Xcel για τη Μινεσότα. Παραδέχτηκε ότι το τριτιωμένο νερό είναι «πολύ πάνω» από το πρότυπο των 20.000 πικοκιουρί, που ορίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), καθώς ακριβώς κάτω από το εργοστάσιο η ραδιενέργεια του νερού που διέρρευσε υπολογίζεται «σε εκατομμύρια» πικοκιουρί.

Η πόλη του Μοντιτσέλο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η παροχή πόσιμου νερού δεν επηρεάστηκε από τη διαρροή, η οποία συνέβη έξω από την περιοχή από την οποία αντλούν υπόγεια ύδατα για την ύδρευση της πόλης.

Το μολυσμένο νερό δεν έχει ανιχνευθεί πέρα από την περίμετρο του εργοστασίου, είπε η Xcel στο KMSP-TV. Υπολογίζεται ότι το 25% του νερού έχει ανακτηθεί και αντληθεί σε σύστημα επεξεργασίας. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δεξαμενές αποθήκευσης ή μια λίμνη για το έργο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Η Βικτόρια Μίτλινγκ, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών των ΗΠΑ (NRC), δήλωσε ότι η διαρροή ήταν πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας της NRC και ότι το σχέδιο της Xcel για τον καθαρισμό της περιοχής δεν παραβιάζει τους ισχύοντες κανονισμούς. Οι διαρροές τριτίου «δεν είναι ασυνήθιστες για τους πυρηνικούς σταθμούς», πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση του Μοντιτσέλο είχε διαρροή περίπου 2.000 γαλονιών (7.500 λίτρων) το 1981, με μέρος του νερού να φτάνει στον ποταμό, αλλά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της πολιτείας είπαν ότι δεν ενέχει κίνδυνο για την άγρια ζωή ή τη δημόσια υγεία.

Τον Ιανουάριο, η Xcel έστειλε αίτηση στο NRC για παράταση της άδειας χρήσης του Monticello για άλλα 20 χρόνια μετά το 2030, που λήγει η τρέχουσα άδειά του. Η εταιρεία είπε ότι η παράταση ήταν «κρίσιμης σημασίας» για την τήρηση του νέου νόμου της Μινεσότα, ο οποίος επιβάλλει 100% ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα έως το 2040.

Το τρίτιο είναι ένα «ήπια» ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το οποίο εντοπίζεται συχνά στο νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είναι εάν το εισπνεύσουν ή εάν πιουν τριτιωμένο νερό, είπε ο Ντάνιελ Χαφ, αξιωματούχος Υγείας της Μινεσότα, προσθέτοντας ότι η έκθεση του κοινού σε ραδιενεργά υλικά από ένα πυρηνικό εργοστάσιο «θα έπρεπε να είναι μηδενική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα