ΑΘΗΝΑ
01:21
|
28.04.2024
Το Ιράκ και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράκ και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων την Κυριακή, μια κίνηση που είπαν σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους είχε στόχο κυρίως τη σύσφιξη των συνόρων με την κουρδική περιοχή του Ιράκ, όπου η Τεχεράνη λέει ότι οι ένοπλοι Κούρδοι αντιφρονούντες αποτελούν απειλή για την ασφάλειά της, αναφέρει το Reuters.

Η κοινή συμφωνία ασφαλείας περιλαμβάνει συντονισμό για την «προστασία των κοινών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και την εδραίωση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς ασφάλειας», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, υπέγραψε τη συμφωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ Κασίμ αλ-Αράτζι, παρουσία του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη συμφωνία για την ασφάλεια, το Ιράκ δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέψει σε ένοπλες ομάδες να χρησιμοποιήσουν το έδαφός του στην περιοχή του Ιρακικού Κουρδιστάν για να εξαπολύσουν οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά τη διέλευση των συνόρων στο γείτονα Ιράν», δήλωσε ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας που παρευρέθηκε στην υπογραφή.

Τα σύνορα επανήλθαν στο επίκεντρο πέρυσι όταν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ιρανικών κουρδικών ομάδων που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας τους ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας Ιρανής Κουρδικής καταγωγής ενώ κρατούνταν υπό αστυνομική κράτηση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι «το τρέχον ταξίδι του Σαμχανί στο Ιράκ έχει προγραμματιστεί εδώ και τέσσερις μήνες και επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται με τις ένοπλες ομάδες στο βόρειο Ιράκ». Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση απειλές από ιρακινά εδάφη, πρόσθεσε.

Το Ιράν έχει επίσης κατηγορήσει τους Κούρδους μαχητές ότι συνεργάζονται με τον αρχαίο εχθρό του το Ισραήλ και συχνά εκφράζει ανησυχία για την εικαζόμενη παρουσία της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Πέρυσι, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν είπε ότι μια ομάδα δολιοφθοράς που συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του ήταν Κούρδοι μαχητές που εργάζονταν για το Ισραήλ και σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα «ευαίσθητο» κέντρο αμυντικής βιομηχανίας στην πόλη Ισφαχάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα