ΑΘΗΝΑ
13:06
|
27.04.2024
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έκλεισε μία κρίση που είχε ξεκινήσει από το 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποτελεσματική αποδείχθηκε η σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στη Βαρσοβία καθώς οι επαφές που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπίγκνιεφ Ράου, συνέβαλαν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που είχαν διαταραχθεί από τον Ιούλιο του 2021 όταν οι δύο χώρες είχαν ανακαλέσει τους πρέσβεις τους μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ για την θέσπιση νόμου στην Πολωνία που περιορίζει τη δυνατότητα Εβραίων να διεκδικήσουν περιουσίες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, πλήγμα στις διμερείς σχέσεις είχε προκαλέσει πέρσι η αναστολή των εκπαιδευτικών ταξιδιών Ισραηλινών μαθητών σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία, λόγω συνοδείας των μαθητών από ένοπλους φρουρούς.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας: «Η αποκατάσταση του Πολωνού πρεσβευτή στο Ισραήλ και η επαναφορά των σχολικών εκδρομών στην Πολωνία είναι σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών. Η κρίση τελείωσε».

Ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν πάντως πως δεν δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις για το πώς ακριβώς «λύθηκαν» τα θέματα που προκαλούσαν τριβή στις διμερείς σχέσεις, αν και τα πρώτα βήματα για τη σημερινή εξέλιξη είχαν γίνει επί του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Σημαντικό ρόλο για την επίλυση και των τελευταίων θεμάτων που προκαλούσαν εντάσεις στις σχέσεις Βαρσοβίας-Τελ Αβίβ είχε παίξει και ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόνιν Λεβί, που βρισκόταν στη Βαρσοβία τις προηγούμενες μέρες εντείνοντας τη συνεργασία με Πολωνούς διπλωμάτες.

Μετά την θετική έκβαση των επαφών που είχε σήμερα στη Βαρσοβία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανέφερε:

«Είμαι πεπεισμένος πως το Ισραήλ και η Πολωνία δε μοιράζονται μόνο μία πλούσια Ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον. Είναι ευθύνη μας να το οικοδομήσουμε μαζί».

Δεν παρέλειψε πάντως να εκτοξεύσει απειλές και αιχμές κατά του Ιράν επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες πως η Τεχεράνη «αποσταθεροποιεί και βάζει σε κίνδυνο την Ευρώπη», κρίνοντας πως χρειάζεται μία «καθαρή και σταθερή φωνή σε συνδυασμό με την διεθνή συνεργασία για ένα αποφασιστικό μήνυμα στο Ιράν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα