ΑΘΗΝΑ
12:47
|
27.04.2024
«Έχω περάσει τη ζωή μου, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία και δεν έχω καμία πρόθεση να σταματήσω τώρα», απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ενέκρινε με ψήφους 22 έναντι 12 πρόταση του νυν ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, να απαγορευτεί η υποβολή υποψηφιότητας του Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επί 40 χρόνια βουλευτή του, στις εκλογές.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα από την επιτροπή σε λιγότερο από 90 λεπτά, παρά τη διαφωνία που κατατέθηκε στη συνεδρίαση από τα αριστερά μέλη της.

Η απόφαση επικρίθηκε γρήγορα από τους αριστερούς βουλευτές των Εργατικών, Μπελ Ριμπέιρο-Άντι και Τζον Τρίκετ.

Και οι δύο τόνισαν τη δήλωση του Στάρμερ το 2020 ότι «τα μέλη των τοπικών του κόμματος πρέπει να επιλέγουν τους υποψηφίους τους για κάθε εκλογική διαδικασία». Η Ριμπέιρο-Άντι έγραψε στο Twitter: «Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος και οι συνδικαλιστές στο Ίσλινγκτον Νορθ αξίζουν μια ελεύθερη και δίκαιη ψήφο για το ποιος θα τους εκπροσωπήσει».

Η ομάδα Momentum, που υποστηρίζει τον Κόρμπιν, είπε ότι ήταν μια «σκοτεινή μέρα για τη δημοκρατία», προσθέτοντας: «Αυτή η άδικη απόφαση δημιουργεί μια τεράστια σφήνα μέσα στο Εργατικό Κόμμα και κινδυνεύει να αποξενώσει τα εκατομμύρια ανθρώπων, ιδιαίτερα τους νέους, που εμπνεύστηκαν από τη σοσιαλιστική πολιτική του Τζέρεμι».

Στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του Βόρειου Ίσλινγκτον καταδίκασαν επίσης «την αδικαιολόγητη παρέμβαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής», η οποία είπαν ότι «υπονομεύει τον στόχο μας να νικήσουμε τους Συντηρητικούς».

Ένας σύμμαχος του Κόρμπιν είπε ότι αναμένεται ευρέως να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο χρόνος οποιασδήποτε ανακοίνωσης δεν είναι σαφής, αλλά πιθανότατα θα οδηγούσε στην αυτόματη αποπομπή του από το Εργατικό Κόμμα.

Το πρώτο σχόλιο του Τζέρεμι Κόρμπιν

«Η απόφαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπή να μπλοκάρει την υποψηφιότητά μου για το Βόρειο Ίσλινγκτον είναι μια επονείδιστη επίθεση στην κομματική δημοκρατία, στα μέλη του κόμματος και στην αμερόληπτη δικαιοσύνη.

Όταν ήμουν επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ήμουν αποφασισμένος να χτίσω ένα καθοδηγούμενο από τα μέλη του κίνημα, το οποίο έδωσε ελπίδα σε μια νέα γενιά. Η σημερινή αισχρή κίνηση δείχνει περιφρόνηση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν το Κόμμα μας το 2017 και το 2019 και θα αποθαρρύνει αυτούς που ακόμη πιστεύουν στη σημασία μιας μετασχηματιστικής διακυβέρνησης των Εργατικών.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα έπρεπε να προσφέρουμε μια στιβαρή εναλλακτική στο κυβερνητικό πρόγραμμα φτώχειας, διαίρεσης και καταπίεσης. Αντί αυτού, ο Κιρ Στάρμερ εξαπέλυσε μια επίθεση στα δικαιώματα των μελών του ίδιου του του κόμματος των Εργατικών, παραβιάζοντας την υπόσχεσή του να οικοδομήσει ένα ενωμένο και δημοκρατικό Κόμμα το οποίο προωθεί την κοινωνική, οικονομική και κλιματική δικαιοσύνη.

Δε θα σωπάσω από φόβο. Έχω περάσει τη ζωή μου, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία εκ μέρους των ανθρώπων του Βόρειου Ίσλινγκτον και δεν έχω καμία πρόθεση να σταματήσω τώρα.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Βουλευτής του Βόρειου Ίσλινγκτον»

Πριν από τη σημερινή απόφαση, τουλάχιστον τρία στελέχη ή βουλευτές των Εργατικών είπαν στο POLITICO ότι περίμεναν παραιτήσεις από την τοπική κομματική οργάνωση του Ίσλινγκτον Νορθ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα