ΑΘΗΝΑ
20:25
|
27.04.2024
Ο στρατός της Κίνας κάνει πρόβα για την περικύκλωση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Κίνας κάνει πρόβα για την περικύκλωση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, αναφέρει το BBC.

Το Πεκίνο – που βλέπει την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία της Κίνας – χαρακτήρισε την επιχείρηση «αυστηρή προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση του νησιού.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν ώρες μετά την επιστροφή της προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι 71 κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα και εννέα πλοία διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν.

Η γραμμή είναι μια ανεπίσημη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κινεζικής και της ταϊβανέζικης επικράτειας.

Ένα από τα πλοία εκτόξευσε έναν γύρο από το κατάστρωμά του καθώς έπλεε κοντά στο νησί Πινγκτάν, το πλησιέστερο σημείο της Κίνας στην Ταϊβάν, ανέφερε το Reuters.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις «θα οργανώσουν ταυτόχρονα περιπολίες και προελάσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν, διαμορφώνοντας μια ολόπλευρη στάση περικύκλωσης και αποτροπής».

Προστίθεται ότι «πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, ναυτικά αντιτορπιλικά, πυραυλικά σκάφη, μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας, βομβαρδιστικά, παρεμβολείς και ανεφοδιασμούς» είχαν όλα αναπτυχθεί από τον κινεζικό στρατό.

Η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της κυρίαρχο κράτος, με δικό της σύνταγμα και ηγέτες.

Αλλά η Κίνα βλέπει το νησί ως μια αποσχισθείσα επαρχία που τελικά θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου – με τη βία εάν χρειαστεί. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η «επανένωση» με την Ταϊβάν «πρέπει να εκπληρωθεί».

Αν και η Κίνα πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, η «περικύκλωση» θεωρείται ως απάντηση στη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι την Τετάρτη.

Η Πρόεδρος Τσάι είπε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες δημοκρατίες καθώς το νησί αντιμετωπίζει «συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό» από την Κίνα.

Έκανε τα σχόλια σε μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ταϊπέι με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ.

Ο κ. ΜακΚόλ είπε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να προμηθεύσει όπλα στην Ταϊβάν, «όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη».

Αλλά στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, οι κάτοικοι έδειχναν να μην ενοχλούνται από τους τελευταίους ελιγμούς της Κίνας.

«Πιστεύω ότι πολλοί Ταϊβανέζοι το έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα, η αίσθηση είναι μια απ’ τα ίδια!» είπε ο Τζιμ Τσάι.

Εν τω μεταξύ, ο Μάικλ Τσουάνγκ είπε: «Τους [της Κίνας] φαίνεται να τους αρέσει να το κάνουν αυτό, δηλαδή να κυκλώνουν την Ταϊβάν σαν να είναι δική τους. Το έχω συνηθίσει πλέον.

«Αν εισβάλουν, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ούτως ή άλλως. Θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον και βλέπουμε.»

Η τριήμερη επιχείρηση της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν – με το όνομα “United Sharp Sword” – θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι θα απαντήσει στις ασκήσεις της Κίνας «με μια ήρεμη, ορθολογική και σοβαρή στάση» που βασίζεται στην αρχή «να μην κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, ούτε να προκαλούνται διαφωνίες για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και ασφάλειας».

Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεκίνο πραγματοποίησε σχεδόν μια εβδομάδα ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αφού η προκάτοχος του Κέβιν Μακάρθι, Νάνσι Πελόσι, επισκέφθηκε την Ταϊπέι.

Οι ασκήσεις, η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης της Κίνας εδώ και χρόνια, περιελάμβαναν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα