ΑΘΗΝΑ
14:11
|
28.09.2024
Ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή σε σχέση με διαρροή υψηλά απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας 21χρονος Αμερικανός αεροπόρος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή σε σχέση με διαρροή υψηλά απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας και άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει το BBC.

Ο Τζακ Τεϊσέιρα συνελήφθη από το FBI στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντάιτον, στην επαρχία της Μασαχουσέτης, την Πέμπτη.

Ντυμένος με σορτς και μπλουζάκι, οδηγήθηκε μακριά από βαριά οπλισμένους πράκτορες.

Ο κ. Τεϊσέιρα έχει αναγνωριστεί ως ο αρχηγός μιας διαδικτυακής ομάδας συνομιλίας όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα έγγραφα.

Κατηγορείται για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και μετάδοση απόρρητων πληροφοριών. Θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης αργότερα την Παρασκευή.

Δεκάδες έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και ευαίσθητα μυστικά για τους Αμερικανούς συμμάχους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον και εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των απόρρητων πληροφοριών.

Ο κ. Τεϊσέιρα εργάστηκε ως ειδικός πληροφορικής στην πτέρυγα πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης, που εδρεύει στη Βάση Εθνικής Φρουράς Otis Air στο δυτικό Cape Cod.

Η Εθνική Φρουρά είναι μια εφεδρική πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Δεν απασχολούνται με πλήρη απασχόληση στον στρατό, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν όταν είναι απαραίτητο.

Ο επίσημος τίτλος του κ. Τεϊσέιρα είναι τεχνίτης Cyber Transport Systems και κατέχει τον βαθμό του Airman 1st Class – μια σχετικά κατώτερη θέση.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι επίπεδο άδειας ασφαλείας είχε ο κ. Τεϊσέιρα, αλλά σύμφωνα με τον ιστότοπο της Πολεμικής Αεροπορίας, η απασχόληση στον ρόλο απαιτεί έρευνα ιστορικού ενιαίου πεδίου (SSBI). Αυτή η άδεια φέρεται να απαιτείται για την πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Μόλις αναρτήθηκε υλικό πληροφοριών έξω από την ομάδα του chat room, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιλήφθηκαν τη διαρροή, προκαλώντας μαζική αναζήτηση για τον ένοχο.

Εκτός από την ηλικία του υπόπτου, το κίνητρο θεωρείται επίσης ασυνήθιστο.

Ενώ ο κ. Τεϊσέιρα λέγεται ότι έτρεφε έναν σκεπτικισμό για την κυβέρνηση, φίλοι είπαν ότι δεν ήταν ούτε πληροφοριοδότης ούτε ξένος πράκτορας.

Το Πεντάγωνο λέει ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται απόρρητες πληροφορίες, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε ότι ήταν «η φύση» του αμερικανικού στρατού να εμπιστεύεται υψηλά επίπεδα ευθύνης σε νεαρά μέλη του στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Αττική: Τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Δημήτριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα