ΑΘΗΝΑ
17:35
|
27.04.2024
Κάηκαν περισσότερα από 9.500 στρέμματα βλάστησης και εκατοντάδες πολίτες απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα σπίτια τους στην πρώτη τόσο μεγάλη φωτιά του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 9.500 στρέμματα βλάστησης παραδόθηκαν στις φλόγες χθες Κυριακή στη νοτιοδυτική Γαλλία, στα Πυρηναία, όπου ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 στη χώρα και «πέρασε τα σύνορα με την Ισπανία», σύμφωνα με τη νομαρχία.

Οι φλόγες «πέρασαν τα σύνορα με την Ισπανία», υπογράμμισε η νομαρχία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.

Περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής, που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, «μπόρεσαν στην πλειονότητά τους να επιστρέψουν», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως «η φωτιά δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, αλλά η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί από την άποψη της προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωνε πως οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί «σε έκταση 9.300 στρεμμάτων στα ανατολικά Πυρηναία» και ότι «300 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους». Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι κάηκε έκταση 9.500 στρεμμάτων.

Ο Γάλλος υπουργός αναμένεται να μεταβεί επιτόπου εντός της ημέρας για να «στηρίξει» τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής, ανάμεσα στις κοινότητες Σερμπέρ και Μπανιούλ-σιρ-Μερ, και ενισχύθηκε από τους δυνατούς βοριάδες, που έπνεαν στην περιοχή αυτή, η οποία πλήττεται από παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ξηρασίας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έξι αεροσκάφη.

Η ξηρασία στα ανατολικά Πυρηναία, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει ήδη προκαλέσει την επιβολή περιορισμών και εντάσεις. Τέσσερα χωριά στερούνται την παροχή πόσιμου νερού από την περασμένη Παρασκευή, ενώ αγρότες εκφράζουν φόβους πως απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους, καθώς ξεκινά η ιστορικά πιο άνυδρη άνοιξη των τελευταίων ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα