ΑΘΗΝΑ
16:16
|
27.04.2024
Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS θα γίνει στη Νότια Αφρική στις 22-24 Αυγούστου. 19 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα BRICS θα συζητήσει τη σκοπιμότητα της εισαγωγής ενός κοινού νομίσματος για το παγκόσμιο εμπόριο ως εναλλακτική στο αμερικανικό δολάριο στην επόμενη σύνοδο κορυφής της στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο την υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και να συζητήσουμε σωστά», είπε η Ναλέντι Πάντορ σε συνέντευξή της στο Κέιπ Τάουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Πάντορ, τα κράτη της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και άλλες χώρες αναρωτιούνται γιατί «δεσμεύονται να διαπραγματεύονται μέσω του δολαρίου» και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους νομίσματα.

«Η Νότια Αφρική έχει ένα διεθνώς διαπραγματεύσιμο νόμισμα», είπε η Πάντορ, τονίζοντας, ωστόσο, και το ότι η χώρα της έχει επίσης σημαντικό χρέος σε δολάρια: «άρα, ξέρετε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη συζήτηση με υπευθυνότητα».

Η υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι η αποδολαριοποίηση θα είναι περίπλοκη και ότι δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία της.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει πάντα να υποθέτουμε ότι η ιδέα θα λειτουργήσει, γιατί τα οικονομικά είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όλες τις χώρες, ειδικά σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης όταν βγαίνεις από κρίσεις», είπε η Παντόρ στο Bloomberg.

Ο όμιλος BRICS εκπροσωπεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, το μπλοκ απαριθμεί συνολικά περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τον περασμένο μήνα, 19 χώρες φέρεται να εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα BRICS, η οποία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη 15η ετήσια σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αργεντινή, Αλγερία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν μέλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα