ΑΘΗΝΑ
07:28
|
27.04.2024
H KFOR ενεπλάκη σε σύγκρουση με Σέρβους διαδηλωτές στην πόλη Ζβέτσαν. Διαδηλωτές τραυματισμένους από πυροβόλα όπλα αναφέρει το Βελιγράδι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατιώτες της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR) του ΝΑΤΟ σχημάτισαν σήμερα κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου, προκειμένου να συγκρατήσουν τους Σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, στρατεύματα της KFOR τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες συγκεντρωμένους γύρω του Σέρβους. Διαδηλωτές πέταξαν σήμερα αυγά στο (σταθμευμένο) αυτοκίνητο του νέου δημάρχου της πόλης.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν το δημαρχείο στο Ζούμπιν Πότο για να το προστατεύσουν από ντόπιους Σέρβους, σύμφωνα με το Reuters.

Άγρια κατάσταση στο Ζβετσάν: Σύγκρουση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων με διαδηλωτές

Στην πόλη Ζβετσάν, η αστυνομία του Κοσόβου – που στελεχώνεται πλέον αποκλειστικά από Αλβανόφωνους, καθώς όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τη δύναμη πέρυσι – έκανε χρήση σπρέι πιπεριού ενάντια στο πλήθος των Σέρβων που πέρασαν τα κιγκλιδώματα και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του δημαρχείου, αναφέρει το Reuters.

Στη συνέχεια, όμως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.

Διαδηλωτές τραυματισμένους από πυροβόλα όπλα αναφέρει το Βελιγράδι

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο Γ.Γ. του υπουργείου ‘Αμυνας της Σερβίας, Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου.

Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς. Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τις βίαιες ενέργειες των διαδηλωτών σήμερα στο Ζβετσάν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκρηκτικών κατά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ (KFOR) που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ειρήνη», έσπευσε να δηλώσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αμερικανός υπ.Εξ., Άντονι Μπλίνκεν, κράτησαν, ωστόσο, αποστάσεις από την τακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιβάλει με την χρήση αστυνομικής βίας σε τέσσερις πλειοψηφικά σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο το αποτέλεσμα των εκλογών της 23ης Απριλίου, το οποίο οι Σέρβοι δεν αποδέχονται, αφού απείχαν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές, αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Μετά την αστυνομική καταστολή, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέταξε την αναβάθμιση του βαθμού ετοιμότητας του σερβικού στρατού και τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα.

«Ο Κούρτι δεν κάνει πίσω. Ονειρεύεται να γίνει ένα είδος Ζελένσκι» τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη. Ο Βούτσις θα απευθύνει διάγγελμα απόψε, ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντωμεταξύ, διακινούνται βίντεο που φέρονται να εικονίζουν δυνάμεις του σερβικού στρατού να κινητοποιούνται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα