ΑΘΗΝΑ
18:06
|
28.04.2024
"Δεν θέτω παρά έναν όρο" για την κατάπαυση του πυρός, "Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν" δήλωσε ο Αλίεφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει έκρυθμη, με τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να συνεχίζονται για ένατη μέρα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός καθώς Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.

Εκατοντάδες σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, καταγγέλλει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού καταδικάζοντας  “τους τυφλούς βομβαρδισμούς”. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του στον Αρμένιο ομόλογό του λόγω “της αύξησης του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων”.

Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών μαίνονται με τους  αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ,  και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν να εντείνουν τις εχθροπραξίες.

Η Τουρκία σε νέα παρέμβαση κατηγορεί την Αρμενία ότι εξαπέλυσε από το έδαφος της επίθεση που προκάλεσε απώλειες αμάχων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Γκάντζα. Το Γερεβάν διαψεύδει και επαναλαμβάνει ότι εκτός από την στρατιωτική- οικονομική υποστήριξη δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει την αυτονομία του διαφιλονικούμενου Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000 με 3.000 στρατιώτες του αντιπάλου, ενώ εκρήξεις ακούγονται και από την πόλη Μπεϊλαγκάν που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών στο Καραμπάχ επεσήμανε ότι το πρωί η πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ, με 50.000 κατοίκους, έγινε στόχος “δέχεται βροχή από ρουκέτες και πυρά πυροβολικού”.

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των δύο πλευρών, από τους βομβαρδισμούς κυρίως με ρουκέτες, τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέντε στο Αζερμπαϊτζάν,  τις τελευταίες ώρες.

Την Κυριακή (04/10), οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν ότι κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, με το Μπακού να υποστηρίζει πως “οι βομβαρδισμοί που εξαπολύονται κατά του Αζερμπαϊτζάν από αρμενικά εδάφη επεκτείνουν τη ζώνη των μαχών”.

Αντικρουόμενες αναφορές δημοσιεύθηκαν σχετικά με την κατάσταση του Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, επικεφαλής της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς ο σύμβουλος του Αζέρου Προέδρου, Χικμέτ Χατζίγεφ, υποστήριξε ότι ο Χαρουτιουνιάν τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ίδιου του Χαρουτιουνιάν διέψευσε τους ισχυρισμούς.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ανέφερε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του “απελευθέρωσαν” την πόλη Τζαμπραΐλ, η οποία βρίσκεται στη γραμμή επαφής με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ επίσης δήλωσε το Σάββατο ότι κατέλαβαν επτά χωριά σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Αλίγιεφ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν πάρει τον έλεγχο του χωριού Μαδαγίζ, και είχε λάβει την απόφαση να το μετονομάσει σε Σουκοβουσάν.

Επιπλέον, ο Χατζίγεφ κατήγγειλε πως το Γερεβάν επιτέθηκε σε οικισμούς κοντά στο Μπακού, με την Αρμενία να το διαψεύδει χαρακτηρίζοντάς το ως “άλλο ένα ψέμα του Αζερμπαϊτζάν”.

Nα ζητήσει συγγνώμη ο Πασινιάν από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν

Ο Ιλχάμ Αλίεφ ζήτησε την Κυριακή την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την όγδοη ημέρα των αζεροαρμενικών συγκρούσεων και από το Γερεβάν να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.

“Δεν θέτω παρά έναν όρο” για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος. “Οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη μας” και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν “να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν”.

“Το Αζερμπαϊτζάν περίμενε 30 χρόνια για να ανακτήσει τα εδάφη του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αζερικό έδαφος. Πρέπει να επιστρέψουμε και θα επιστρέψουμε”, είπε.

Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, και ζήτησε τόσο την άμεση κατάπαυση του πυρός όσο και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις υπό την Ομάδα του Μινσκ, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σημειώνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή, κυρίως κατοικημένη από Αρμένιους, που ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1988. Το 1992-1994, οι εντάσεις άρχισαν να εξελίσσονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας για τον έλεγχο του θύλακα και τις επτά παρακείμενες περιοχές, αφού το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχό τους. Οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται από το 1992 στο πλαίσιο του Ομίλου του ΟΑΣΕ στο Μινσκ, με επικεφαλής τους τρεις συμπροέδρους του – τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρμενία: fake news οι φανταστικές νίκες

Έχοντας αποτύχει να σημειώσει νίκες στο πεδίο της μάχης, η αζέρικη πλευρά ανακοινώσει φανταστικές νίκες και διαδίδει ‘fake news’ για αρμένικους βομβαρδισμούς εναντίον αζέρικων κατοικημένων περιοχών”, κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο απολογισμός των νεκρών, εξακολουθεί να είναι προσωρινός καθώς το Μπακού δεν ανακοινώνει  θανάτους στρατιωτών. Συνολικά 251 μαχητές, 209 μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ και 24 Αζέροι άμαχοι.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει σήμερα τους τυφλούς βομβαρδισμούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε σήμερα τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για “δεκάδες” θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

“Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.

“Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”. 

“Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.

“Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις”.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.

Πηγές: TASS, BBC, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα