ΑΘΗΝΑ
15:59
|
30.04.2024
Μια εξέταση αίματος για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου που διεξήγαγε το NHS, έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τον άμεσο εντοπισμό της ασθένειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εξέταση αίματος για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει πραγματικά υποσχόμενη, λένε οι ερευνητές. Το τεστ αποκάλυψε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία.

Στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, η εν λόγω εξέταση εντόπισε επίσης την αρχική εστία του καρκίνου.

Το τεστ Galleri αναζητά ευδιάκριτες αλλαγές σε κομμάτια γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ αίματος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα «έργο σε εξέλιξη», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των περιπτώσεων έγκαιρης διάγνωσης καρκίνων.

Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, με μια σειρά πιθανών αιτιών και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη – η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου – διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως βιοψίες.

Σχετικά με:

-Το 75% των θετικών στο τεστ αίματος βρέθηκε να έχουν καρκίνο
-Το 2,5% των αρνητικών στο τεστ βρέθηκε να έχουν καρκίνο

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «διαβεβαιώσει ή να αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον.

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου – και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του μπορεί να σχετίζονται με κάποιον καρκίνο», είπε.

«Με αυτήν την πρόβλεψη, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε ένα εύρος εξετάσεων ή μια σάρωση και να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε το σωστό τεστ την πρώτη φορά».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology, στο Σικάγο, και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό The Lancet Oncology.

Το NHS χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται φέτος – και, εάν είναι επιτυχή, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την ανάπτυξη σε ένα ακόμη εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα καλό για την εύρεση δυσανάγνωστων καρκίνων όπως καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, εντέρου, πνεύμονα, παγκρέατος και λαιμού.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, από την Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα ευρήματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς για να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις – αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, σε μια μεγαλύτερη δοκιμή, για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να βελτιώσει τον γενικό ιατρό αξιολόγηση και τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα