Ευρωπαίοι διπλωμάτες συνέρχονται εξ αναβολής σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν στη Ρωσία, καθώς και χώρες που φέρονται να τη βοηθούν να παρακάμψει τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις.
Προηγούμενες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις κυρώσεις απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα, αφού πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, εξέφρασαν ανησυχίες για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο.
Η Σουηδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., πρότεινε ότι το πακέτο των μέτρων μπορεί να έχει καταρτιστεί εγκαίρως για την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί στις 29-30 Ιουνίου. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν οι διπλωμάτες θα καταφέρουν πράγματι να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Το 11ο σε αριθμό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο. Οι προτεινόμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της παράκαμψης των προηγούμενων κυρώσεων και στην εισαγωγή ενός νέου μηχανισμού για την τιμωρία χωρών εκτός Ε.Ε. που διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα μέτρα φέρονται να θεωρούνται υπερβολικά επιθετικά από ορισμένα μέλη του μπλοκ, ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία φοβάται ότι οι νέοι νόμοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις της με χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με το Politico. Το μέσο ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία μπλοκάρεται από την Ουγγαρία και την Ελλάδα, οι οποίες φέρεται να ζήτησαν από την Ουκρανία να σταματήσει να χαρακτηρίζει ορισμένες από τις εταιρείες τους ως «χορηγούς του πολέμου».
Στις ελληνικές εταιρείες, που αναφέρονται στην εν λόγω λίστα, περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές Minerva Marine του Θανάση Μαρτίνου, TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίες σύμφωνα με την Ουκρανία συνεχίζουν να μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο.
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση των κυρώσεων, αυτά θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, διπλωμάτης της Ε.Ε. που γνωρίζει την ατζέντα.
«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Διεθνείς Χορηγοί του Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας», τόνισε.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο για αυτήν. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά συμφωνία για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».
«Κάθε μια συζήτηση για τις κυρώσεις είναι πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη», είπε τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όταν βρισκόταν υπό συζήτηση το 10ο πακέτο, για το οποίο υπήρξε ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων μέχρι να οριστικοποιηθεί, με χώρες, όπως η Πολωνία, να θεωρούν τότε ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι πολύ ήπια.
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, από την άλλη, η υπηρεσία RT Arabic του οποίου υπέστη σε κυρώσεις στο πλαίσιο του 10ου πακέτου, κυκλοφόρησε σήμερα ένα χιουμοριστικό βίντεο με θέμα το πόσο δύσκολο έχει γίνει πλέον για τους δυτικούς ηγέτες να εφεύρουν νέες κυρώσεις: